MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Már megszámlálhatatlan lesz lassan azon indítványaink száma, ami a hazai tejágazat problémáira igyekszik felhívni a figyelmet, és arra megoldási javaslatokat igyekszik kínálni.
Némi többlettámogatásra jutott ugyan a kormány részéről, az ágazat problémáit ezzel igyekeznek kezelni, ezzel próbálják lélegeztetőgépen tartani a tejipart, de látható, hogy ez nem érte el a célját. Nem bírálva a többlettámogatást el kell mondanom, hogy bizony nem fenntartható ez a rendszer. Ugyanis nem éri el a célját, ráadásul persze, hogy nem éri el a célját, ha az állomány csökkentése egyrészt ennek az egész többlettámogatásnak a célja.
Annak ellenére, hogy egyébként a világpiacon most már augusztus óta rendeződött a nyers tej felvásárlási ára, ez hazánkban nem nagyon érzékelhető. Idehaza ebből semmi nem látszik. A szomszédos országokban már augusztus óta úgy nyilatkoztak körülbelül a termelők, hogy nagyjából legalább az önköltségi árat már elérik, Európa-szerte ez egyébként 20-30 forinttal több, mint a hazai felvásárlási árak.
A veszély jelentős, és nem csak a termelők tekintetében. Fennáll az a veszély is, hogy szerződést bontanak a feldolgozókkal, és így eltűnhet gyakorlatilag a magyar feldolgozású tej a piacokról. A termelők elmondása szerint a 85 forint/liter plusztámogatásos áron már gyakorlatilag a megmaradást lehetne biztosítani, amúgy ettől még messze vagyunk. Jelenleg sorra zárnak be a telepek, ez már egy többéves tendencia, és ahol nem, ott is jelentős állománycsökkenést lehet elkönyvelni.
Az FM részéről, ha jól informálódtam, a múlt héten volt egy olyan megbeszélés, ami négyoldalú volt, és részt vettek rajta mind egyébként az ágazatban érintettek, itt tehát gondolok magára a tejelőszarvasmarha-tartó telepek képviselőire, gondolok a feldolgozókra, a kereskedőkre és a politika részéről a szaktárcára.
(16.10)
Úgy gondolom, hogy elég kései volt ez a megbeszélés, ráadásul abban a tekintetben sem érte el célját, hogy egy szerződésen alapuló megoldás lehetne az, ami az érintettek számára hosszú távú megmaradást jelenthetne, hiszen a jelenlegi helyzetben az történik, hogy a multinacionális láncoknál képződő profit jelentős része ott marad, maga a feldolgozó annyiért adja el a feldolgozott terméket, hogy azon éppen nagyot ne bukjon vagy gyakorlatilag nullán legyen, és minden veszteség a termelőkre csapódik. Ezt lehetne egy szerződéses rendszerben, amit az állam jogszabályokkal garantálna, felborítani, és egy tisztességes rendszert felállítani.
Nem akarhat mást sem a kormány, sem az államtitkár úr, mint hogy megoldódjon ez a helyzet. Érdemi lépéseket, érdemi válaszokat várnak a szereplők. Százmilliókat öntöttünk adófizetői forintokból az elmúlt évtizedekben ebbe az ágazatba, nem akarhatják, nem gondolhatják komolyan, hogy tönkremehet a magyar tejipar. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť