DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Az az igazság, hogy hétről hétre húzódott önnek ez az interpellációja, ezért is fordulhat elő az, hogy nem az aktuális helyzetről szól, hanem egy jóval korábbi álláspontot ismertetett most itt velünk.
A kormány tisztában van a nemzetközi és a hazai tejpiacon zajló kedvezőtlen folyamatok súlyosságával, és elkötelezett a magyar tejágazat fejlődésének biztosítása iránt. Az ön állításával ellentétben a tárca a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal szoros és folyamatos együttműködésben alakította és alakítja a mai napig a tejágazatot érintő lépéseit és intézkedéseit, amely együttműködés erősítette a szektor versenyképességét és likviditási helyzetét.
Tekintve, hogy globális, elhúzódó válságról van szó, egyértelmű és gyors megoldás sehol a világon nem volt biztosított, ugyanakkor érdemi EU-s és hazai intézkedések tucatszám történnek. Az intézkedések eredményeként fokozatosan egyre kedvezőbb piaci folyamatok tapasztalhatók. Tudják ezt a termelők is, így nem is a kormány ellen demonstráltak, hanem a globális és európai ártrendeket figyelmen kívül hagyó felvásárlók ellen.
Abszurd az a feltételezése is, miszerint a magyar feldolgozású tej végleg eltűnhet a hazai piacokról, hiszen az AKI adatai szerint 2016 első félévében a belföldön értékesített folyadéktej 83 százaléka hazai, 17 százaléka volt csupán az import. Felhívom a képviselő úr figyelmét arra, hogy a KSH adatai szerint a szarvasmarha-állomány 2010 óta tartó növekedése tovább folytatódott. A szarvasmarhák száma egy év alatt 14 ezerrel emelkedett 2016 júniusáig, és elérte a 832 ezer darabot. A tehénállomány egy év alatt 11 ezerrel, 377 ezer darabra nőtt, a számok tükrében tehát a képviselő úr állításai valótlanok.
A kormány sohasem támogatta a tejtermelés csökkentését. Az Európai Bizottság válságintézkedéseiben ugyan megjelent az az eszköz, de a magyar kormány kizárólag az önkéntes alapon történő csökkentést támogatta, sőt inkább a szinten tartást tartja elfogadható és támogatható intézkedésnek. A hazai nyerstej-felvásárlási árak 2016. július hónaptól folyamatos növekedést mutatnak, a tárgyév augusztus hónapjában 4 százalékos emelkedést regisztráltak. A javulás jelenleg is folytatódik, az EU nyerstej-átvételi árai 2015 novembere óta először indultak emelkedésnek az utóbbi hetekben, és mára 24 tagországban tartósnak ígérkezik a növekedés. Az év végéig a világ és az EU tejpiacán várhatóan folytatódik az áremelkedés, ezt az emelkedő olajár és a növekvő kínai kereslet fel is gyorsíthatja.
A magyar tejtermelők versenyképességének biztosítására idén minden korábbinál nagyobb, uniós összevetésben is magas, mintegy 63,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A magyar kormány azt a döntést hozta, hogy kiemelten kezeli a tej- és tejtermékágazatot, és a tejtermeléshez kötött támogatásokat a lehető legmagasabb szinten határozza meg. Az ön szavaival élve ez csak foltozgatás, de ez azt jelenti, hogy Magyarország uniós összevetésben a második legmagasabb közvetlen támogatást fizeti egy tehénre számítva.
Nagyon remélem, kedves képviselőtársam, hogy kielégítő választ adtam önnek, sikerült megnyugtatnom önt azzal, hogy a magyar kormány kézben tartja, irányítja, segíti és támogatja a tejtermelőket, és nagyon remélem, hogy válaszom megnyugtatja önt, ezért elfogadja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť