SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Annak idején a Jobbik által is javasolt, illetve támogatott Határtalanul!-programnak, ugye, az a lé-nye-ge, hogy életében egyszer minden magyar gyermek, minden magyar diák állami támogatással - elvileg ingyenesen - eljuthasson osztálykirándulás keretében egy határon túli magyar területre, ott programon vegyen részt, határon túli magyar gyerekekkel együtt ünnepelhessen, megerősödhessen magyarságtudatában, átélhesse a nemzeti összetartozás élményét. Ez a program az elmúlt években azonban minden évben botrányosan működött, késtek a kiírások, késtek a pályázatok, késtek az elszámolások, sokaknak a kedve is elment az egyébként túlbürokratizált pályázaton való részvételtől, még akkor is, ha ez a diákoknak egy lehetőség lett volna.
Több alkalommal foglalkoztam ezzel magam is, és szóltam a Ház falai között, illetve bizottsági ülésen is. Azt mindenképpen szeretném elmondani, államtitkár úr, hogy örülök, hogy végre a kiírásokban idén sikerült időben megjelentetni a pályázatokat, és úgy néz ki, hogy volt azért értelme több alkalommal is szót emelni a visszásságok és a problémák miatt. Úgyhogy ezt azért mindenképpen szeretném jelezni, hogy látunk javulást a területen. Ugyanakkor még mindig vannak problémák. Egyrészt az, hogy továbbra sem teljesen ingyenes ez a kirándulás, étkezésre, biztosításra, több kiadásra, belépőkre nem lehet költséget elszámolni. Én annak idején pótpályázatot javasoltam ezzel kapcsolatban, államtitkár úr azt mondta, hogy erre csak akkor lesz esetleg lehetőség jövőre, ha erre jelzés fog érkezni. Az első kérdésem az lenne, hogy kapott-e az EMET vagy a minisztérium a kirándulások tényleges ingyenességét kérő jelzéseket szülőktől, tanároktól.
A másik pedig az, hogy a rendszer azonban még most is meglehetősen bürokratizált és túl bonyolult. Például teljesen érthetetlen az a rendelkezés, KLIK-es utasítás, miszerint minden egyes százezer forintot meghaladó pályázati tétel - például a szállás vagy utazás - esetén három árajánlatot is kérni kell. Ez sok esetben az összeg nagysága miatt is értelmetlen, és ismerve a szomszédos országok viszonyait, nem is mindenhol könnyen kivitelezhető.
Kívánnak-e ezen a bürokratikus terhen, ezen a bürokratikus szigoron enyhíteni annak érdekében, hogy a Határtalanul!-program jobban működhessen, és még több iskola tudjon erre pályázni? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť