IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Lázár János miniszter úr az egyik legutóbbi kormányinfón arról beszélt, hogy 2018-tól az új Nemzeti alaptantervben már előírhatják a kötelező gimnáziumi felvételit. Ezzel gyakorlatilag csökkentenék a gimnáziumi férőhelyek számát. Amit korábban a tiltakozások miatt nem mertek közvetlenül meglépni, azt most ilyen módszerrel vihetik keresztül, ha Lázár János álláspontja győz a kormányon belül.
Ma tíz középiskolásból négy gimnazista - úgy látszik, ezt soknak gondolják. (Dr. Rétvári Bence: Most is van felvételi! Rossz a kérdés.) Az LMP szerint azonban ez súlyos hiba lenne, amely a társadalmi felemelkedés lehetőségét még mélyebbre, még szűkebbre venné az oktatási rendszerünkben. Nem akarjuk, hogy a szakképzés lebutítása után a gimnáziumoknak is nekiessenek, és elvegyék a diákok tízezrei elől a magas szintű általános műveltség megszerzésének a lehetőségét, korlátozva későbbi továbbtanulásukat. Vajon miért akarják ezt?
Mi nem értjük, miért van szükség minderre. A gimnáziummal mint rendszerrel nincsen probléma. Bár Lázár János azt mondta, hogy nem jó az, ha a gimnázium munkanélkülieket termel, de ez nem így van. Ha megnézzük a munkanélküliségi statisztákat, akkor látjuk azt, hogy a felsőfokú végzettségűek után a gimnáziumot végzetteknek a rátája a második legalacsonyabb. A gimnazisták döntő része továbbtanul, de aki valamiért mégsem, az is el tud helyezkedni, legalábbis az adatok szerint.
Tisztelt Ház! A gimnáziumi felvételi bevezetése tovább rombolná a magyar középfokú oktatás színvonalát. Az LMP határozottan tiltakozik egy ilyen intézkedés ellen. Lázár János álláspontját ismerjük az ügyben. De vajon mi a kormány álláspontja, meglépik-e a gimnáziumi felvételik újbóli bevezetését, kor-látozzák-e a gimnáziumokba való bekerülést, visszaszorítják-e a gimnazisták számát? Várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť