HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem Fónagy államtitkár úr van most itt, aki annak idején ezt a törvényjavaslatot a Ház elé bocsátotta, és a vitában részt vett, már csak azért is, mert szerettem volna szembesíteni egy mondatával. Ez a következőképpen szól, a vitában a kérdésemre a következőt válaszolta éppen az egyeztetés kapcsán: „A Vörösmarty tér tekintetében a főváros fenntartotta az igényét, ezért az egyetértés érdekében ez a javaslat csak az Erzsébet térrel foglalkozik.” Tudniillik az államtitkár úr ezt megelőzően arról beszélt, hogy a Vörösmarty tér is felmerült ilyen értelemben, hogy azt is az állam magához kívánja vonni, de éppen azért, mert azzal kapcsolatban nem volt egyetértés, de az Erzsébet térrel kapcsolatban volt egyetértés, csak az Erzsébet teret vonja magához az állam.
A TAB ülésén direkt ezt a jegyzőkönyvi részletet is felolvasták a képviselő-kollégáim, hogy vajon ott milyen válasz születik, és önök nagyon elegánsan vagy inkább kevésbé elegánsan, de kikerülték, hogy válaszoljanak erre a történetre, hogy valójában akkor Fónagy államtitkár úr mire utalt. Vagy esetleg tán, ne adja a Jóisten, nem is mondott igazat? Ami annál is súlyosabb, mert a másik kérdésem az Erzsébet térrel kapcsolatban az lett volna, hogy ennek a közösségi térnek a megteremtése valójában mit jelent, mert eléggé hányatott sorsa volt ennek az egész térnek a Gödör kialakulásától kezdve, ami valójában a Nemzeti Színház lett volna, annak a helye lett volna és így tovább. Mindegy, most már valami konszenzus kialakult a tér használatát illetően, egyfajta építészeti arculatot is kapott, noha elég furcsa, hogy egy negatív forma gyakorlatilag ez az építmény, ami ezt a klubhelyiséget tartalmazza. Mindazonáltal ez a fajta megfogalmazás arra engedett következtetni, hogy talán itt egyfajta továbbépítésről lesz szó, de megnyugtatott az államtitkár úr, hogy erről szó sincsen, ez csak ilyen irodalmi fordulat, hogy a közösségi tér megteremtése, maga ez az Erzsébet tér legyen kulturált állapotba hozva, és azt sokan tudják használni. Ezek után meg kell hogy mondjam, már ebben is kételkedem.
Tehát azt szeretném kérni, államtitkár úr, hogy most legyen szíves, ezen jegyzőkönyvi részlet alapján egyértelműsítse számomra, hogy mire gondolt Fónagy államtitkár úr, amikor ezt a mondatot mondta, vagy mire nem gondolhatott, illetve a közösségi tér megteremtése kapcsán tegyen egyértelmű nyilatkozatot, már csak a jegyzőkönyv számára is, hogy lesz itt továbbépítkezés vagy sem.
Mindazonáltal összességében pedig azt kell hogy mondjam önöknek, hogy nem tudom, valójában mire gondolnak, hogy mire jó a köztársasági elnöki funkció, illetve azon belül mire jó az, hogy a köztársasági elnök úr élhet a vétójogával, tehát kimondhatja azt, hogy egy törvényjavaslatot ő nem akar aláírni, és visszaküldi megfontolásra a Háznak. Áder köztársasági elnök urat önök választották kétharmaddal, az vitán felül áll, fideszes képviselő volt, tehát az önök embere, de pont önök csúfolják meg azzal, hogy nem veszik komolyan ezeket a jelzéseket tőle.
Megmondom őszintén, ezzel együtt persze az egész köztársasági elnöki intézményt is csúfság tárgyává teszik, hogy ennyire méltánytalanul bánnak az ő kezdeményezéseivel. Számomra ez is, megmondom őszintén, értelmetlen, értelmezhetetlen, és rendkívül megalázó szituáció ezt még csak végigasszisztálni is. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť