SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Szíves elnézését kérem, hogy be kellett… - tehát hogy nem akarom feltartani mindig ezekkel a természetvédelmi ügyekkel a kormány képviselőit, tudom, hogy ez a kormányzatnak nem prioritás, de nagyon szomorúan hallottam a minap, amikor Győrben jártam, hogy egy 30 hektárt meghaladó mértékű, Püspökerdő nevezetű erdőrészt teljes véghasznosításra, tarvágásra tervez a helyi önkormányzat annak érdekében, hogy ott a hamarosan megrendezésre kerülő kajak-kenu Európa-bajnoksághoz egy pályát hozzanak létre. Ezt a több mint 30 hektárt gyakorlatilag egy Duna-holtág öleli fel, egy galériaerdő övezi, itt mind a vegetációban védett és fokozottan védett növényfajok, mind pedig a területen számos fokozottan védett és védett madárfaj található.
Nyilvánvalóan lett volna alternatívája ennek a fejlesztésnek, egy teljesen másik területen meg lehetett volna ezt valósítani, de az önkormányzat úgy látta jónak, ha áthozza Püspökerdőbe ezt a fejlesztést, ami az én véleményem szerint, ne vegye magára, nem az önök szakmai hibájának, hanem az elmúlt 15 év természetvédelmi szakmai hibájának következtében nem lett helyi védett vagy Natura 2000-es kijelölésű terület, mert nyilvánvalóan ez könnyítené a terület megvédését.
A terület teljes tarvágására és egy hatalmas kajak-kenu pálya kialakítására kerülne sor, 1,4 milliárd forintot fordítana erre az önkormányzat, és a magunk részéről nyilván örülünk, hogy Győrnek lehetősége van nemzetközi hírnévre és elismertségre szert tenni az európai ifjúsági fesztivál rendezésének jogával, illetve ennek a bajnokságnak a megrendezésével, ugyanakkor kissé túl nagynak tűnik az az áldozat, hogy egy helyi rekreációs célokat, tájfutási célokat, természetmegőrzési célokat szolgáló élőhely legyen ennek az áldozata.
Miután van alternatíva és lett volna más lehetőség, kérdezem tisztelettel a szaktárca vezetőit, hogy látnak-e lehetőséget arra, hogy kormányzati beavatkozással, természetvédő lépéssel esetleg az eredeti irányba toljuk el ezt a fejlesztést, és Győr önkormányzatával való tárgyalás során lebeszéljük őket erről a természetpusztításról. Ez ügyben várnám tisztelettel válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť