NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik utcai és internetes aláírásgyűjtő akciójában már több százezren álltak ki az alapszintű internet-hozzáférés ingyenessé tétele mellett, de a kormány eddig többszöri kezdeményezésünkre sem támogatta azt, pedig Farkas Gergely képviselőtársammal néhányszor próbáltuk már meggyőzni önöket.
XXI. századi mozgalomként nem egészen értjük a XX. századi pártokat, de nem adjuk fel. Kubatov Gábor elhíresült, kiszivárgott hangfelvételéből megtudtuk azt is, hogy - idézem őt - ”Orbán Viktor nem igazán ért a számítástechnikához; most már sokat léptünk előre, mert például SMS-t tud fogadni, küldeni, és tudja, mi a fax és az e-mail közti különbség.” Úgy tűnik azonban, hogy azóta sem történt előrelépés, így nem csoda, ha önök nem értik az internet világát.
Van egyáltalán okostelefonja Orbán Viktornak? Tud internetezni? Ezt tudakoltam egyszer Semjén Zsolttól, aki így felelt - idézem őt is -: „Attól, hogy egy miniszterelnök SMS-el vagy nem SMS-el, még kezdeményezheti az adott terület különadóját.” Nos, úgy tűnik e válaszból is, hogy vak vezet világtalant a kormányban, hadilábon állnak az internettel. A kormányon internetadót fontolgató Fidesz szakpolitikusa, Nyitrai Zsolt azonban, igaz, 2008-ban ellenzékben, de azt mondta akkor nagyon helyesen fogalmazva - idézzük tehát őt is -: „Az internet a szabadság műfaja, nem ezek az uralkodó trendek a világban, hogy megadóztassuk az internetet, hanem pont az, hogy sokkal inkább szabadabbá tegyük, sokkal inkább elérhetővé tegyük minden honfitársunk számára.” Hogy miért, azt hadd válaszoljam meg én, tisztelt államtitkár úr. Az ingyenes internet fellendítené a távmunkát, a távügyintézést, az elektronikus közigazgatást, ezáltal csökkenthetnénk a gépkocsiforgalmat és a felesleges sorban állást is.
Az Európai Unióban Magyarországon a harmadik legalacsonyabb a szélessávú mobilnetet rendszeresen használók aránya. Félrevezető az a kormányzati bejelentés, hogy 2018-ra vagy újabban csak azt mondják, hogy 2020-ra mindenhol lesz szélessávú internet - persze, ki tudja, mi lesz a határidő, majd ha tényleg odaérünk -, de azt már most hozzá kell tenni, hogy csak ott lesz, ahol meg tudják fizetni a nemzetközi összehasonlításban is kiugróan magas díjakat. A bruttó átlagkeresethez viszonyítva ugyanis a hazai mobilnetdíjak Szlovéniához és Csehországhoz képest több mint háromszorosak, Dániához képest pedig egyenesen 23-szorosa az itteni ár, tehát 2200 százalékos árkülönbözetről beszélhetünk.
Jobbikos kritikára ráadásul az államtitkár L. Simon László is elismerte már - de még sajnos csak szavak szintjén maradt az a frappáns válasza -, hogy „A román hegyipásztorok a Fogarasi-havasokban olcsóbban interneteznek, mint mi idehaza.” Itt tart tehát Magyarország, és előre is jósolta államtitkár úr, hogy súlyos versenyhátrányt fog okozni, ha ezen a területen nem változtatunk. Ezt mondta, de nem változtatnak. Eltelt azóta egy év, semmit sem változtattak.
Mi azonban ismét kérjük, hogy az ingyenes alapszintű internet bevezetését fontolják meg, ezzel kapcsolatban várom államtitkár úr érdemi válaszát. Köszönöm figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť