DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Az MSZP, ahogyan már ezt jeleztük az általános vitában is, nem fogja támogatni ezt a javaslatot, méghozzá azért sem, mert az ott elmondott indokainkhoz képest semmi más nem történt, mint hogy volt egy magyarázkodás a kormány részéről, a végszóban pedig Kósa képviselőtársam nem tudott reagálni a vitában elhangzottakra.
Mivel állunk itt szemben? Azt látjuk, hogy volt kettő javaslat, és a két javaslat között annyi a különbség, hogy az egyiket Kósa Lajos adta be egyedül, illetve volt egy másik javaslat, amelyet korábban visszavontak, ott Szatmáry Kristóf képviselőtársával közösen adták be a javaslatot. Az elsőben valamifajta viszonyítási alapot még egyébként láthattunk, a másodikban viszont kifejezetten elvonva és ki nem következtethetően láthatjuk azt, hogy mi lenne az a diákminimálbér, amire a vitában is hivatkoztak többen, és azt mi alapján kellene kiszámolni. Éppen ezért nem tudjuk ezt a vetítési alapot, és nem tudjuk ennek megfelelően támogatni.
A piaci viszonyokat természetesen látjuk. Azt látjuk, ha itt kvázi hatóságiárasítás következik, akkor a piacon megszokott 10-12 százalékos munkaerő-kölcsönzési díjnál azért egy jóval drágább, 15 százalékos elvárt költséget írnak elő, kvázi fixárassá teszik a diákszövetkezetek tagjainak foglalkoztatását. Azon túlmenően, hogy önöktől már megszoktuk, hogy mindenfajta piactorzító és olyan intézkedéseket hoznak, amelyek általában egyébként a piacgazdasággal nagyon nehezen, egy másfajta gazdasággal viszont nagyon könnyen párhuzamba vonhatóak, azon felül a vitában elhangzott - erre sem kaptam semmilyen reakciót -, hogy úgy tűnik, itt még egy olyan piac van, amire szeretnének rányúlni. Sajnos, több már a tapasztalatunk, mint amennyi illúziónk maradt abban a tekintetben, hogy itt megint az önökhöz közel álló olyan barátok kaphatják majd meg ezt a piacot, akik már több más piacra is rátették a kezüket, vagy hasonló módon fog ez is működni. Ettől tartunk mindenféleképpen.
Nem utolsósorban mi úgy gondoljuk, hogy megint rendeleti körbe utalják valaminek a meghatározását, még akkor is, ha akkor itt Banai Péter Benő államtitkár úr azt mondta, hogy mindenfajta minimálbér-jellegű, illetve minimálnyugdíj-jellegű és bármilyen más viszonyítási alapot tartalmazó rendelkezés azért rendeletekben kerül meghatározásra. Mi úgy gondoljuk, ebben a tekintetben ezt a kört mégis bővíteni azt jelenti, hogy kivonni valamit a parlament hatásköre alól, a törvény utaló szerkezetére éppen ezért nem jó szemmel tekintünk.
Nem támogatjuk azért sem, mert a jelenlegi javaslat többletterheket ró azokra a vállalkozókra, akik diákmunkát vesznek igénybe. És itt Mengyi Rolanddal egy nagyon picit azért hadd vitatkozzak! Ettől még nem lesz ám a bérkifizetések biztonsága semmilyen szinten se garantálva, ez még nem arra garancia. Ez a mennyiségre garancia, ez arra garancia, hogy önök megállapítják, hogy mennyit kell kifizetni. Aztán hogy ezt kifizetik-e vagy nem, arra önök nem hoznak szabályzókat, az megmarad a jelenlegi rendben: vagy kifizetik őket, vagy nem.
Mi úgy gondoljuk, ebben a tekintetben nem a minimális költségszint meghatározása, hanem a szabályok eredményesebb betartatása lenne az, ami odavezethetne, hogy a fiatalok munkáját ki is fizessék. Úgy gondolom, minden másban, ami a munkakultúrát, a szocializációt és minden mást segít a diákmunkában, mi egyetértünk. Mi arra gondolunk, hogy ez kifejezetten egy alkalmatlan eszközzel elkövetett kísérlet lesz, hacsak nem más a cél, nem az a cél, hogy újabb fideszes haveroknak, barátoknak egy bizonyos piaci szegmenst le lehessen nyúlni.
Úgy gondoljuk, a munkahelyvédelmi akcióterv vagy akár éppen az első munkahely európai uniós garanciaprogramja elegendő lehetőséget nyújtana a fiataloknak arra, hogy megszerezzék azt a munkaszocializációt, azt a munkatapasztalatot és nem utolsósorban azt a bért, amit szeretnének. Ez viszont egy piactorzító, egy piacon ármeghatározó és hatósági árassá tevő olyan intézkedés, amit a Szocialista Párt nem fog támogatni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť