IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ úszik az adósságban, listavezető az állami intézmények köztartozásának listáján. A Magyar Államkincstár nyilvános adatai szerint míg az év elején közel 6 milliárdos adósságot görgetett maga előtt, addigra a KLIK tartozása májusra megduplázódott. Ennek egyszerű oka az oktatási terület súlyos alulfinanszírozása és a permanens kormányzati szakszerűtlenség, következményei folyamatosan megkeserítik a mindennapokat, az iskolák életét, a pedagógusok munkáját. Már a bérek kifizetésére se futja, országszerte több tanár fizetése késik heteket, vannak, akik még a májusi bérüket sem kapták meg. Ezeket a híreket szakszervezetek is megerősítették, már a sajtóban is olvashatók.
A helyzet nagyon súlyos, több más, LMP birtokában lévő információ is alátámasztja ezt. Tudunk olyan KLIK-körlevélről, amely megtiltja az iskoláknak, hogy használják a Magyar Posta szolgáltatásait, már levelet sem lehet küldeni, és hallottuk azt is, hogy közmunkásokkal küldözgetnek küldeményeket. Több intézmény elmaradásban van közüzemi számlákkal, nem fizetnek papír-, írószercégeknek és más szállítóknak, sorban mondják le a szakmai folyóiratok rendelését, erre sincs már pénz.
A Magyar Államkincstár nyilvántartja a tárcák adósságát is. Hivatalos adatokból tudjuk, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma toronymagasan a legnagyobb adósságot maga előtt görgető minisztérium. A májusi kimutatás szerint a mamuttárca adóssága a 80 milliárd forintot is meghaladja, ennek majdnem a fele 60 napot is meghaladó adósság.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mit tesz a kormány e súlyos finanszírozási krízis megoldására? Mekkora forrással segítik a KLIK-et? Vagy hagyják inkább csődbe menni? Milyen tanévkezdésre számíthatunk így szeptemberben? Várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť