DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Ezért érdekes műfaj a politika, mert azonos tényállásból, attól függően, hogy a parlamenti karéj melyik oldalán ülünk, teljesen ellentétes következtetésekre jutunk.
Mi azt mondjuk, hogy az autópálya-használat elterjesztését jobban szolgálja egy évente 5 ezer forintért elérhető rendszer, mint egy évente 43 ezer forintért elérhető rendszer. (Gőgös Zoltán: Akkor miből lesz több pénz, államtitkár úr?) Ön erre azt mondja, hogy nem, a 43 ezer forintos a jobb, mert azzal többen fogják igénybe venni. (Felzúdulás az ellenzéki padsorokban. - Egy hang a Jobbik padsoraiból: Nullás!) Ön ezt mondta, ugyan ezt öt percig részletezte (Az elnök csenget.), de a lényege a dolognak a következő.
Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A nagyvárosi agglomerációkban - és kérem, ne felejtsék el, nem csak Budapest nagyváros Magyarországon, van ezen kívül számos vidéki nagyvárosunk, és azoknak van nagy agglomerációjuk - naponta rendszeresen közlekedők, az ön által is említett, reggel és este munkába járók (Gőgös Zoltán: De nem kellett nekik fizetni!), a gyermeküket óvodába-iskolába vivők, azzal együtt, hogy volt, akit az édesanyja nem vitt el iskolába, de tételezzük fel, hogy akiket elvitt, azok a hivatásforgalomban kényszerűen veszik igénybe az autópályát. Nekik az autópálya elérhetősége alapvető, napi létkérdés.
Ezt az alapvető napi feltételt egy 5 ezer, két megye esetében 10 ezer forintért elérhető éves matrica meggyőződésünk szerint jobban szolgálja, mint egy jelenleg 43 ezer forintos díj, vagy egy számukra elérhetetlen, számukra gyakorlatilag ebből a szempontból használhatatlan tíznapos matrica. (Nagy zaj az ellenzéki pártok padsoraiban. - Hegedűs Lorántné közbeszól.)
Azt, hogy ez megtakarítást jelent sok százezer család számára, önök nem tudják matematikailag megcáfolni. (Felzúdulás az ellenzéki padsorokban. - Dr. Szél Bernadett: De önök sem! - Gőgös Zoltán közbeszól.) A több az tömegében mindenképpen több. (Nagy zaj.- Novák Előd: Nyolcadik parancsolat: ne hazudj! - Az elnök csenget. - Közbeszólások és derültség az ellenzéki padsorokban.)
Azzal, hogy (L. Simon László: A Fidesz-frakció némán végighallgatott benneteket! - Egy hang a Jobbik padsoraiból: Mert nincs itt! - Derültség az ellenzéki padsorokban. - Az elnök csenget.) azokat a százezreket, akik jelenleg nem veszik igénybe az autópályákat, nem veszik igénybe, mert nem mennek rá, nem veszik igénybe, mert egyébként visszatartja őket ettől az önök agresszivitása, tehát nem mennek rá az autópályákra, azok ezzel a rendszerrel igenis nagy tömegben igénybe fogják venni a számukra gyorsabb, környezetkímélőbb, és ami még fontosabb, közlekedésbiztonság szempontjából jobb rendszereket. (Gőgös Zoltán: Ami eddig ingyen volt, azt most már pénzért!)
Azt pedig, hogy kinek lesz igaza, az elkövetkezendő fél évben, egy évben közösen meg fogjuk látni. Számos egyeztetés során, mert tisztelt képviselőtársaim, számos egyeztetés volt érdekképviseleti szervekkel (Nagy zaj az ellenzéki pártok padsoraiban. - Gőgös Zoltán és Szabó Timea: Kivel? Kivel?! - Az elnök csenget.), polgármesterekkel, ráadásul olyan polgármesterekkel, akik lakóhelyük miatt ebben a kérdésben messzemenően elfogultak voltak, hiszen egy Pest megyei polgármester (Szabó Timea: Hogy ne lennének elfogultak?!) nyilvánvalóan nem fogja a szabolcsi, a baranyai vagy a békési lakosságot képviselni.
(8.20)
Ő a sajátjait képviseli, és ebben igaza van. Csak rajta kívül van más is. És ezt neki is és - bármennyire is fájdalmas önöknek - ezt önöknek is tudomásul kell venni. Nekünk meggyőződésünk (Dr. Vadai Ágnes: Nem vesszük!), hogy ez a mindenki számára elérhető rendszer mindenki számára olcsóbb, mindenki számára hozzáférhetőbb, bármilyen furcsa fogalom ez önöknek, mindenki számára egyenlő feltételeket biztosít ennek az igénybevételére.
Kérem, emlékezzenek erre a mai vitára majd egy év múlva, amikor áttekintjük ennek az egy évnek a tapasztalatait, és meglátjuk, hogy kinek miben jött be a prognózisa, kinek és mennyiben volt megalapozott vagy megalapozatlan a véleménye. (Dr. Harangozó Tamás Attila: Miért nincs itt a Fidesz? - Dr. Schiffer András: Hol a Fidesz?) Úgyhogy egy év múlva viszontvárom önöket ennek a témának a vitájára itt és ugyanitt és önökkel. (Szabó Timea: Költsetek kevesebbet stadionokra, akkor nem kell toldozgatni a költségvetést!) Köszönöm figyelmüket. (Dr. Rubovszky György, dr. Rétvári Bence és L. Simon László tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť