DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Április 6-án a választók szerintem stíluskérdésben is véleményt nyilvánítottak, egyértelmű véleményt, és sem a szélsőséges jobboldali, sem a szélsőséges baloldali megnyilvánulásokat nem tüntették ki nagymértékben a bizalmukkal, hanem valóban egy megbízható, határozott és az emberek érdekeit néző Fidesz-KDNP-politikát tüntettek ki a legnagyobb mértékben a bizalmukkal, akik nem a hisztériakeltésben, nem a gyűlöletkeltésben, nem az utcai agresszióban, nem az egyes kisebbségek vagy egyes népcsoportok elleni hisztériakeltésben vagy gyűlöletkeltésben érdekeltek, hanem az emberek hétköznapi problémáinak a megoldásában, legyen szó akár devizahiteles-problémáról, munkahelyteremtésről, családi gazdálkodásról a családi típusú adórendszerben, és még lehetne sorolni, hogy hány más területen. Mi nem a gyűlöletkeltésben hiszünk, hanem a fontos célokban hiszünk, a fontos nemzeti ügyekben hiszünk.
Más oldalon azonban a politikai kultúrának a gyűlölet volt az alapja, a gyűlölet és az irigység, amire egész kampányokat is lehetett építeni, akár már jóval a kampányidőszak előtt, lehet szó szobordöntésről, fejrugdosásról, amellyel szemben persze akkor mindenki elhatárolódik, de utána szervezőit a parlamentbe juttatja, és még más, akár az utóbbi hetekben itt a Kossuth téren történt eseményekről is beszélhetünk, köpködésről és másról.
Lehetett olyan stílusú politikát vinni, amely gúnyolódott a túloldalon, amely a békemenetet békamenetnek hívja vagy birkák gyülekezetének, és lehetett valóban a másik oldalon, a Fidesz-KDNP oldalán pedig személyeskedés nélkül célokról, jövőképről beszélni. Lehetett riogatni e stílusban az állampolgárokat azzal, hogy az új választójogi rendszer, például az a kampány-szabálymódosítás, amelyik azt mondta, hogy nem lehet a kereskedelmi médiumokban pénzért hirdetni, és óriási vagyonokat költeni arra, hogy a nagy kereskedelmi csatornákon ki tud több hirdetést leadni, ez majd milyen nagy mértékben vissza fogja vetni a választási részvételt, vagy a többi olyan közpénztárca-kímélő eszköz, amelyik az új kampányfinanszírozási rendszerben megjelent és csökkentette a pártok költéseit. De mindezek a hisztériakeltések, mindezek a rémhírterjesztések nem váltak be, hiszen körülbelül ugyanakkora volt a részvétel, mint más választásokon; volt, amelyiken kevesebb volt, volt, amelyiken több volt, tehát körülbelül hozta azt az átlagot, amit az előző választások részvételi száma hozott.
Szintén mondták a ciklus első felében, hogy a Fidesz-KDNP úgy kívánja a saját előnyére formálni a választójogi rendszert, hogy csak kevés párt tudjon rajta elindulni, hogy nehezíti a kis pártok indulási lehetőségeit. Majd a kampányban ennek az ellenkezőjét hallottuk a pártoktól: ott éppen azt mondták, hogy milyen sokféle párt indul el, ez szolgálja a Fidesz-KDNP érdekeit. Hallottuk tehát, hogy a sok párt is a Fidesz-KDNP-nek jó, meg a kevés párt is a Fidesz-KDNP-nek jó; lehet, hogy a választókkal vannak vitában igazából az ellenzéki pártok, és nem a pártok száma, hanem a politikai csoportnak, a pártnak a hitelessége dönti el, hogy az állampolgárok kit támogatnak és kit nem.
Szintén egy fontos stíluselem volt akár a kampányban, ha a politikai kultúrát nézzük, akár az elmúlt négy esztendőben, hogy sokan úgy gondolták, úgy tehetnek szert belpolitikai haszonra, ha a belpolitikát nemcsak Magyarországon, hanem Magyarország határain kívül, főleg Brüsszelben vagy más nemzetközi szervezeti székhelyeken vívják meg. Azonban szerintem a választások végeredménye mindenki számára tanulság, mindenkinek, aki tollba mondta a Tavares-jelentést, aki szórólapozott Magyarország ellen az Európai Parlament folyosóján, hogy ez a fajta politika, amelyik Magyarország lejáratásáról szól, ami a belpolitika külpolitikában való megnyilvánulásáról szól, nem hoz idehaza politikai előnyt. A magyar választók nem díjazzák azt, akinek a hatalom megszerzése érdekében akár az ország lejáratása is megengedett eszköz, aki önmagát a nemzet közösségénél fontosabbnak tartja, és akár 10 millió ember kárát sem tartja kis árnak ahhoz, hogy saját maga a politika középpontjába vagy legalábbis a parlament miniszterelnöki bársonyszékébe emelje önmagát. Remélem, ezt az üzenetet mindenki meghallotta.
De ugyanígy felelőtlen politika volt a stílusát tekintve, amikor valaki a magyar parlamentben akár zsidóellenes, cigányellenes vagy más jelszavaival adott lehetőséget arra, hogy Magyarországot külföldön támadják, és ehhez biztosított muníciót azoknak, akik Magyarország ellenfelei igazából.
Ami pedig a stílust és a kultúrát illeti: akár ha az alakuló vagy pontosabban a szombati ülést nézem, amikor a Magyar Szocialista Párt képviselői kivonultak a szavazás után, miután a miniszterelnök-jelöltből miniszterelnök lett, akár a gratuláció elmaradását, az a párt, amelyik a kampányban végig azt mondta, hogy ő az, amelyik az európaiságot, a nyugatosságot képviseli, pont az a párt nem tudott gratulálni. Valahogy Angela Merkel és Barack Obama tudott Orbán Viktornak gratulálni a miniszterelnökké választásához, a Magyar Szocialista Párt elnöke nem, pedig még az európai frakcióvezetőjük is itt volt, és ő is megtette. Bízom benne, hogy az európai politizálás azért szélesebb körű lesz Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť