VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szólnom kell a Komárom-Esztergom megyei egészségügyi helyzetről, ugyanis rányomta bélyegét a kormány kórház-átalakítási koncepciója sajnos megyénk egészségügyi helyzetére is.
Mindannyian tudjuk, nagyon sokszor szóba hoztam akkor kérdés, interpelláció formájában a problémát a kis kórházak bezárása, elsilányítása kapcsán. Mert persze azt elismerem, hogy van abban koncepció, van abban ráció, hogy legyenek nagy egészségügyi központok, ahol egy helyen, közel egymáshoz mindenféle ellátást meg lehet találni, és így a különböző ellátások közötti kapcsolat is élénkebb lehet, és komplexebb kezelést kaphat egy-egy rászoruló beteg ember, csak ha ez az egész megye egészségügyi ellátásának minőségromlásával jár, vagy beteg emberek, illetve nehéz helyzetbe és életveszélyes helyzetbe került emberek életét és egészségi állapotát kockáztatja ez az állapot, akkor ez már nem megengedhető.
(22.20)
Akkor is elmondtam és most is elmondom, hogy ennek a két rendszernek, a kis kórházak rendszerének és a nagy egészségügyi ellátó komplexumoknak együtt, párhuzamosan kéne működniük. Ha a problémákat nézzük és súlyoznunk kell, akkor még talán kisebb probléma az, hogy az ellátás színvonala csökken.
Ha megyei példákat mondhatnék, megyénkben erre a sorsra jutott például a szőnyi kórházban található szülészeti osztály, ami a megye legjobb minőségű szülészeti osztálya volt. Erre nagyon jó példa volt, hogy a bezárás évében - ezt akkor is elmondtam interpellációban - egy oroszlányi kismama volt az első szülő nő abban a kórházban; amikor az Oroszlány és Szőny közötti távolság cirka 40-50 kilométer, az Oroszlány-Tatabánya távolság 15 kilométer, ez a kismama mégis azt választotta, hogy a komáromi kórházban hozza világra gyermekét.
Vagy akár figyelembe vesszük azt is, hogy milyen folyamatok zajlottak le a tatai kórházban. Ott már a 90-es évek elején megindult a kórházrombolás, a 90-es évek elejétől sorra, fokozatosan zárták be a különböző osztályokat, és mára elfekvővé, belgyógyászati elfekvővé silányították az egykor jó minőségű és színvonalas, európai színvonalú ellátást biztosító kis kórházat. De ugyanez megtörtént az esztergomi, illetve a kisbéri kórházzal is.
A másik nagyon nagy probléma az életek kockáztatása. Ez pedig abból a problémából is eredhet, mert nem mindegy az, hogy a mentőszolgálatnak mekkora távolságot kell megtennie, amíg az ellátott lakóhelyétől, a bajba került ember lakóhelyétől vagy akár a baleset helyszínétől eljut abba a kórházba, ahol a megfelelő ellátást a bajba került ember meg tudja kapni. Nem mindegy az, hogy 10-15 kilométert kell megtenni a következő olyan kórházig, ahol mondjuk, egy sebészeti osztály vagy egy belgyógyászati osztály működik - egy akut esetben -, vagy 50-60 kilométert kell utaztatni azt a szerencsétlenül járt embert, míg a megfelelő életmentő beavatkozást meg tudja kapni.
Az elmondott példák és a szűkebb hazámban, a megyémben tapasztalható állapotok is azt mutatják, hogy ez egy átgondolatlan, emberek kárára, főleg anyagi szempontból hozott döntés volt. Azt is látjuk, hogy kialakítottak egy nagy gigakórházat Tatabányán, most már állami fenntartású gigakórházat, ahol kénytelenek az orvosok pluszműszakokat vállalni, az egész ellátás szinte futószalagon működik, és az ellátók, az orvosok, a nővérek, az egészségügyi dolgozók önhibájukon kívül veszélybe sodorhatnak ellátottakat, ugyanis sokszor azt tapasztaljuk, hogy szinte öntudatlanul, félájult állapotban - bocsánat a kifejezésért -, holtfáradtan végzik a feladatukat.
Éppen ezért arra kérem a kormányt, illetve a közvéleményt is, hogy fókuszáljon erre a problémára, gondolja át újra ezt a koncepciót, bár abba az állapotba visszahozni sajnos a romboló tevékenység következtében ezt a helyzetet nem lehet, amilyenben volt, de valamilyen orvoslásra igenis kell hogy kényszerüljön a kormány, és igenis meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a régi kis kórházakban hasonló színvonalon vagy akár ugyanolyan színvonalon is az ellátások tovább folytatódhassanak, illetve újraindulhassanak.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť