MAGYAR LEVENTE

Full text search

MAGYAR LEVENTE
MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A mai napon immár többedszerre kerül szóba a magyar-amerikai kitiltási ügy, amivel kapcsolatban szeretnénk leszögezni néhány rendkívül fontos tételt a magyar-amerikai kapcsolatrendszer egészét illetően, ugyanis ez az a kontextus, amin belül értelmezni tudjuk a történteket, és amelyek alapján el tudjuk helyezni, hogy pontosan mi is történik.
(15.00)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Van néhány nagyon fontos tény, ami ezt a kapcsolatrendszert jellemzi és rendkívül szilárddá teszi. Az egyik ezek közül, és talán a legelső, amit alaptételként említhetünk, hogy az Amerikai Egyesült Államok Magyarország politikai és katonai szövetségese. Ez egy meghaladhatatlan axióma, ami egész kapcsolatrendszerünket áthatja és rendkívül szilárd alapokra helyezi.
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tisztelettel kérdezem, hogy két ország együttműködésének mely más formája adhatna erősebb köteléket és feltételezhetne nagyobb bizalmat, mint azon önként vállalt kötelezettség, hogy ha kell, fegyverrel védjük meg egymást. Ennek nyomán, tisztelt Ház, a magyar-amerikai katonai-biztonságpolitikai együttműködés soha nem látott intenzitást ér el. Magyarország az elmúlt években több ízben is véráldozatot hozott ezen együttműködés keretében, amit amerikai partnereink messzemenően elismernek és messzemenően méltányolnak.
A következő fontos tétel, amit ki kell jelentenünk a magyar-amerikai kapcsolatrendszer kapcsán, az a gazdasági együttműködésünk sikeressége. Magyarország és Amerika között a kereskedelmi forgalom majdnem megnégyszereződött a magyar többlet tekintetében, miután az idei év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal nőtt Magyarország kivitele az Egyesült Államok irányába. Ezen felül az Amerikai Egyesült Államok az első helyen áll Magyarország külföldi befektetőinek listáján, ha az Európán kívüli viszonylatokat nézzük. Tovább sorolhatnám a számokat: több mint 80 ezer magyar állampolgárnak adnak amerikai vállalatok közvetlenül munkát Magyarországon. Ezt a számot sem tudja egyetlen más Európán kívüli befektető sem magáénak.
Ami pedig, tisztelt hölgyeim és uraim, a jelenlegi biztonságpolitikai helyzetet illeti a térségben: Magyarország szerepe rendkívüli módon felértékelődött annak nyomán, hogy Ukrajnában gyakorlatilag háború van, tizenöt év elteltével ismét fegyveres konfliktus zajlik Magyarország szomszédságában. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a politikai párbeszédtől függetlenül ez egy olyan körülmény, ami Magyarországot visszahelyezte Amerika és a NATO fókuszpontjába.
Mindezek alapján, tisztelt Ház, tisztelt frakcióvezető úr, szeretném hangsúlyozni, hogy a kormánynak a kitiltási üggyel kapcsolatban nincs más kérése az amerikai fél felé, mint hogy hozza nyilvánosságra azon állítólag hiteles információkat és értesüléseket, amelyek alapján meghozta ezt a döntést. Jelenleg ugyanis semmilyen hiteles, konkrét és használható információt nem kapott a magyar kormányzat arról, hogy pontosan mi áll ennek az ügynek a hátterében.
Tisztelt Ház! Ami pedig a brüsszeli eseményeket illeti: ahogyan azt ma már hallhattuk, Magyarországot az elmúlt években kívülről-belülről átvilágították. Azt gondolom, hogy nincs még egy olyan ország ma Európában, amelyről írásos bizonyíték, bizonyítvány volna, hogy gyakorlatilag minden szempontból megfelel a közösségi jognak.
Még egy szó erejéig visszatérve az amerikai ügyre: azt szeretném a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani, hogy ez egy olyan rendkívüli jelentőségű ügy, ami bizony politikai konszenzust igényel, legalábbis igényt tart politikai konszenzusra. Azt gondolom, az ellenzéki hozzászólásokat hallgatva, hogy ettől nem is állunk messze. Mindannyiunk eminens közös érdeke, és legfőképpen a magyar nemzet érdekei kívánják azt meg, hogy minél hamarabb teljes tisztasággal lássuk azt, hogy pontosan mi történt, és akkor fogunk tudni további lépéseket foganatosítani, ha az amerikai partnereink végre-valahára előjönnek az állítólagos bizonyítékokkal, és konkrétumokról tudunk beszélgetni. Mindaddig megalapozatlannak kell tekintenünk ezeket a lépéseket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť