LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is szeretném megköszönni képviselő asszonynak a kérdését, amely, azt hiszem, hogy két részre osztható. Az egyik részben a képviselő asszony egy konkrét ügyre kérdez, ami a Központi Statisztikai Hivatal gyakorlatával kapcsolatos, és a kérdésével nem kevesebbet vélelmez, mint hogy a Központi Statisztikai Hivatal sem a választások előtt, sem a parlamenti választások után, sem az önkormányzati választások előtt nem akart nyilvánosságra hozni adatokat, vagy el akart bármit is titkolni. Ezt határozottan szeretném cáfolni olyan kormánytagként, aki felelősséget visel a Központi Statisztikai Hivatalért (Közbeszólás az MSZP soraiból: Is!) - is, így van. Amennyire már megismerhettek képviselőtársaim, én egyáltalán nem lennék annak a híve, és nem is támogatom, ha ilyen törekvés lenne bárhol is, de meg kell valljam, a Központi Statisztikai Hivatalnál soha ilyet nem tapasztaltam, hogy bármilyen adatot vagy bármilyen információt vagy bármilyen elemzést bárki eltitkolhasson (Közbeszólások az MSZP soraiból: Á, dehogy!) egy probléma megoldása, elszabotálása vagy egyáltalán negligálása miatt.
Ha megengedi, azzal kezdeném, hogy először is az összes, ön által kért anyagot a Központi Statisztikai Hivatal az Eurostatnak kiküldött 2013 decemberében, 2014 tavaszától ezek korlátlanul hozzáférhetőek mindenki számára Európában és Magyarországon. Ha a KSH el akarta volna titkolni az adatokat, akkor nem küldte volna ki az európai információs rendszerbe, tehát a KSH képviseletében, illetve felügyeletét ellátva vagy legalábbis a kormányzati felelősséget viselve vissza kell utasítanom ezt a néhány megjegyzését. Bár tudom, hogy önt nem alapvetően ez a szándék vezérli, hogy kétségbe vonja a KSH adatait, hanem inkább a szegénység terjedésére és annak a nehézségeire kívánta a mondandójának második részében felhívni a figyelmet.
Pontosan azért, mert ideje annak, három választás után ideje annak, hogy mindenki lehiggadjon, pontosan azért, hogy tisztán lásson az Országgyűlés, a végrehajtó hatalom és a törvényhozás, mindazok, akikre a választópolgárok Magyarországot bízták, kiemelt fontos érdeke fűződik mindenkinek ahhoz, hogy statisztikai ügyekben tisztán lássunk. Négy olyan vizsgálat lesz, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal a kormány tudtával és támogatásával összevon, és a szegénységi kutatásokat sokkal jobban elmélyíti - ezek 20 ezres mintán, nem néhány karitatív szervezet 1500-as vagy 1000-es mintáján, hanem 20 ezres mintán végzett kutatások -: társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítása, fogyasztási szokások, jövedelmi viszonyok, és még jó néhány olyan adat és információ, amely a szegénység kutatására, elemzésére, értelmezésére és a nehézségek feltárására alkalmas.
Ezt egyébként a Központi Statisztikai Hivatal teljes egészében az európai szabványoknak és előírásoknak megfelelően végzi, sőt az európai statisztikusokkal egyeztetett módon teszi. Tehát az, hogy most novemberben lát ez a négy tanulmány egyszerre napvilágot, ez egyeztetett formában történik az európai statisztikai hivatallal, ők is pontosan tudják, hogy milyen munkát végzünk. Nem az a célunk tehát, hogy az adatok nyilvánosságát megkerüljük, olyan adatbiztonságot szeretnénk, amelyre valós szociálpolitikát lehet alkalmazni és lehet építeni.
Nem ragadom meg az alkalmat idő híján, hogy a szocialisták nyolcéves szociálpolitikájának a lényegét felvázoljam, bár kedvem és gusztusom lenne hozzá.
(16.20)
Inkább azt mondanám, hogy nekünk kell a következményeket viselnünk. Szeretném azt elmondani önnek, hogy a 2015-ös esztendő legfontosabb célja az, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűeket, például a devizahiteleseket vagy a gyermeket nevelőket folyamatosan megpróbáljuk megsegíteni. Igenis a kormány, amikor meghallgatta a költségvetés vitája kapcsán az illetékes államtitkárt, a legfontosabb fókusz azon volt, hogy a leghátrányosabb helyzetűeknek hogyan és mi módon tudunk segíteni, ezt fogjuk megtenni a következő időszakban.
A ’15-ös költségvetés számos pozitív kezdeményezést tartalmaz majd, amely munkát teremt, lehetőséget teremt, az oktatás keretében ingyenes étkeztetést fog biztosítani a gyermekek számára, és számos szociális feszültség oldására, nem a végleges megoldásra, de a szociális problémák oldására lesz alkalmas, és egy olyan társadalmi lehetőség, egy olyan fölzárkóztatás és integráció lehetősége nyílik meg, amely a legszegényebb sorsúak számára nem zárja le a középosztályba való följutás lehetőségét. Kérem válaszomnak a méltánylását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť