BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A napokban derült ki, hogy a KSH nem hozza nyilvánosságra a szokott időben a szegénységi adatokat. Az Unió statisztikai hivatala azonban már nyilvánosságra hozta az előzetes adatokat, amiket egyébként feltehetően a magyar Statisztikai Hivataltól kell megkapnia. Az Eurostat szerint egy év alatt 2013-ra százezerrel nőtt a szegénységben és kirekesztésben élők száma, és a magyarok harmadának havi 65 ezer forintja sincs.
A KSH késlekedésével kapcsolatos kérdésekre, miszerint vajon mi lehet az oka annak, hogy a választások előtt nem jelenteti meg a szegénységi adatokat, Németh Szilárd rezsibiztos így reagált: szerintem ez nem valós szám, én itt élek ebben a világban, és abszolút nem valós számokról beszélünk. Márpedig a magyar emberek saját szemükkel is látják, hogy milyen helyzetben vannak ma a családok, és milyen nélkülözésben élnek a gyerekek, miközben egyesek megmagyarázhatatlan vagyonra tesznek szert.
Hiába titkolóznak, más hazai intézetek és nemzetközi kutatások is segítenek abban, hogy tisztán lássanak az emberek. A Tárkitól, az UNICEF-től és a Galluptól is tudjuk, hogy a gyerekekkel rendelkező családok majdnem felében fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Az OECD-től tudjuk: annak ellenére nőtt a szegénység, hogy csökkentek a szociális kiadások. Az OECD által készített felmérés szerint Magyarország volt a legkeményebb a szociális kiadások megnyirbálásában, 2009 és ’13 között a GDP-hez viszonyítva 10 százalékkal csökkentette a kabinet ezen költségvetési kiadásokat, miközben azok az országok, ahol a gazdaság még nem állt helyre, inkább növelték azokat.
Az egyik legfrissebb jelentés is lesújtó képet ad az országról. Magyarországgal kapcsolatban kiemelték, hogy aggasztóan negatív trendek érvényesülnek. A gyerekek és a fiatalkorúak 43 százalékát fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés, és minden harmadik gyerek súlyos anyagi nélkülözés közepette él.
A hírek szerint egy, a múlt héten történt kormányülésen tárgyaltak a szociális ellátórendszer átalakításáról, a sajtó információi szerint kormánypárti politikusok úgy nyilatkoztak, hogy Orbán Viktor célja az állami transzferek átalakítása, a szociális kiadások mérséklése.
Emiatt kérdezem miniszter urat: tudott-e arról a kormány, hogy a KSH nem szándékozik a szokásos időben megjeleníteni a szegénységgel kapcsolatos adatokat? Ön szerint valósak-e az Eurostat adatai? Jól tudom-e, hogy az Eurostat a KSH-tól kapja az adatokat? Mit kívánnak tenni a magyarországi elszegényedés megállításáért és az elviselhetetlen mértékű gyermekszegénység felszámolásáért?
Kérem, ne áltasson azzal minket, hogy a közmunkaprogram és a szociális kiadások csökkentése lesz erre a megoldás. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť