HALÁSZ JÁNOS,

Full text search

HALÁSZ JÁNOS,
HALÁSZ JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvény kapcsán igen, valóban úgy van, ahogy az előterjesztő is fogalmazott: jól tagolt törvényről van szó. Négy, illetve néha három költségvetési végrehajtásról számol be, attól függ, hogy a Médiatanács beszámolóját milyennek tekintjük. De a lényeg az, hogy most is elmondható, ami az előző években, hogy az egységes költségvetési törvényjavaslat - mert ez az - a hírközlési és a médiapiacon annak idején, 2010 augusztusában bekövetkezett változásokat képezi le, és a ma már kormányhivatalként gazdálkodó Nemzeti Hírközlési Hatóság jogutódja a konvergens, a megalakulásakor autonóm, ma önálló szabályozó szervként működő NMHH, amely a hírközlési piacról származó saját bevételből és a Médiatanács hivatali szervezetének kiadásait fedező alaptól utalt hozzájárulásból fedezi a kiadásait.
A hatóság költségvetését tartalmazó, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. évi egységes költségvetésről szóló 2012. évi CXCIV. törvényt az Országgyűlés még 2012 végén, december 3-i ülésén fogadta el. A tervezett 35 milliárd forinttal szemben a tényleges pénzforgalmi bevétel 32,8 milliárd forint, ami 6,5 százalékos különbséget jelent. Az NMHH pénzforgalom nélküli bevételként vett igénybe az előző években keletkezett maradványokból és tartalékokból - ahogy hallottuk az idén is - közel 14,6 milliárd forintot. Ezek nyújtottak fedezetet a digitális átállási programra, az MTVA részére történő működési célú pénzeszközátadásra.
A hatóság költségvetésének bevételi főösszege mindösszesen közel 47,4 milliárd forint volt. A takarékos gazdálkodás eredményeként a kiadások 33,1 milliárd forintban teljesültek, ez az érték a módosított előirányzat kétharmada. A kiadások között jelentős tétel az MTVA részére átadott 7 milliárd forint működési célú támogatás és az említett digitális átállás állami feladataira fordított 7,5 milliárd forint.
A dologi kiadások, annak áfája és a pénzeszközátadás törvény szerinti összegének túlteljesítése mellett jelentősek a megtakarítások a többi fő előirányzat esetében, például a személyi juttatások és járulék esetében 1,2 milliárd, a bruttó felhalmozási kiadásnál pedig 1 milliárd forint. A takarékos gazdálkodás eredményeként 14,3 milliárd forintos bevételi többlet keletkezett, amelynek felhasználását a törvényjavaslat szabályozza.
A második részben az NMHH Médiatanácsa, amely a költségvetési szervekre jellemző gazdálkodást folytat, bevételét az alap forrásai biztosítják, ezt találhatjuk ebben a részben. A vonatkozó médiatanácsi határozat alapján a transzparens működés elvét figyelembe véve ez a költségvetés csak a tagok tiszteletdíjait és a szakértői kiadások fedezetét, valamint a társszabályozók működési támogatására fordított összeget tartalmazza. A 7,5 millió forintos megtakarítás a kötelezettségvállalások fedezetére fordítható. A médiapiacról befolyt bevételeket és az alaphoz történő utalásokat a Médiatanács kezelésű költségvetésen kívüli előirányzatok tartalmazzák.
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap költségvetését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013. évi egységes költségvetéséről szóló, már említett 2012. évi CXCIV. törvény 3. melléklete tartalmazta, amelyben a közszolgálati hozzájárulás összegét az NMHH a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény alapján tervezte inflációkövetés alapján 68,6 milliárd forintban.
A benyújtott zárszámadási törvényjavaslat alapdokumentációjának számító intézmény éves elemi költségvetési beszámolóit a gazdálkodás megnyugtató ellenőrzésének elvét szem előtt tartva a hatóság és a Médiatanács által felkért független könyvvizsgálók véleményezték, mely szerint a költségvetések teljesítéséről, valamint a 2013. december 31-én fennálló vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetről a beszámoló megbízható és valós képet ad.
Hasonló könyvvizsgálati jelentés és vélemény készült az alap költségvetésének és gazdálkodásának vizsgálatáról, így megállapítható, hogy az érintett intézmények a számviteli és államháztartási előírások betartásával átlátható módon hajtották végre a törvényekben meghatározott feladataikat. Mindezek alapján kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot támogassák. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť