KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége azzal a kéréssel fordult a Magyar Olimpiai Bizottsághoz, hogy fizessen állami jutalmakat a 17. siket sakkolimpia magyar hősei számára. Ezt a kérést azonban a Magyar Olimpiai Bizottság nem teljesítette. Nem teljesítette azért, mert nem teljesíthette a jelenleg hatályban lévő kormányrendelet alapján, amelyet 2013-ban alkotott meg a kormányzat.
E jogszabály azt mondja, hogy állami jutalom csak akkor nyújtható, ha olyan versenyen szerepel egy sportoló, amelyen, ha nem nemzetközi kvalifikációs rendszer szerint szervezik - a siket sakkolimpia ilyen -, akkor legalább 40 állam vesz részt. Általános szabály pedig, hogy legalább három földrész államai vegyenek részt ezen. A 17. siket sakkolimpián azonban 18 állam vett részt Európából és Ázsiából. Jól látható tehát, hogy ez a nívós, egyetlen siket sakkolimpia eleve is képtelen arra, hogy teljesítse a jogszabályban előírtakat.
Hiába tehát a magyar siker, hiába a siket sakkozók, hazánk e sportoló hőseinek a helytállása, az állami díjazás elmaradt. Matuska Miklós úr, sakkszakági koordinátor hiába kérte Szabó Bence főtitkár úr segítségét, a visszás jogszabályok miatt semmi sem történt.
Azt gondolom, a megoldás a rendelet módosítása. Lehetővé kell tenni, hogy a siket sakkozók és minden sikeres sportoló kaphasson támogatást azért, amit tesz, azért, amit elér. Mondanom sem kell, hogy azok a sportolók, akik valamilyen fogyatékossággal küzdenek, milyen emberfeletti erővel küzdenek nap mint nap azért, hogy hazánk jó hírét az egész világon elvigyék. Olyan emberekről van szó, akik tudják, hogy mindennap helyt kell állni egy olyan világban, ahol az esélyegyenlőség, a tolerancia nagyon ritka. Nemcsak a siket sakkozókra igaz ez, hanem mindenkire, akik meg akarják mutatni azt, hogy joggal lehet rájuk egy egész nemzet büszke teljesítményük alapján.
Tisztelt Ház! Mondhatnánk azt, hogy az objektív szabályok alapján nem jár jutalom a siket sakkozóknak, hiszen mindenkit nem lehet támogatni. De kérdem én, vajon megfelelők-e ezek a szabályok. Egyet lehet-e érteni azzal, hogy a siket sakkolimpián sikeres magyar sportolókat kizárjuk a támogatásból? Ilyen alapon bármilyen számot mondhatnánk. Maradjon ki a vízilabda a támogatásból, mert van olyan földrész, ahol nem űzik ezt a sportot? A kajak-kenu sportot vegyük ki a támogatásból, mert vannak országok, ahol nincs ilyen sport? Ez sem lenne helyes.
Tisztelt Ház! 2012. szeptember 27. és október 2. között Kazahsztánban 27 ország részvételével rendezték a siketek egyéni sakkvilágbajnokságát, ahol Frink Ferenc ezüstérmet szerzett. Újabb magyar siker, újabb magyar érem, hazánknak újabb dicsőség. Frink Ferenc világbajnokságon való részvételét fele részben saját maga, fele részben a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége fizette. Méltányosnak találják-e, hogy ezért a dicsőséges eredményért a jogszabályok alapján semmiféle támogatást nem kaphat? Én nem. Köszönöm szépen a szót. (Demeter Márta tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť