TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az uniós jogharmonizáción túl a légi közlekedés védelmében együttműködő szakhatóságok feladatának pontosítása és a veszélyes áruk légi úton történő továbbításának hatékonyabb felügyelete érdekében vált szükségessé a légi közlekedésről szóló törvény felülvizsgálata.
A törvényjavaslat a légi közlekedés védelme területén az időközben bekövetkezett szervezeti átalakulások miatt szükséges módosításokat is tartalmazza, és pontosítja a légiközlekedési védelmi tevékenység átvételének szabályait. Az átvétel menete korábban nem volt szabályozva, ami megnehezíthette a hatékony intézkedést. A jelenlegi módosítással biztosítható lesz a légi közlekedés védelmének szinten tartása.
Ha a repülőtér üzemben tartója nem megfelelően látja el a feladatát, a védelmi ellenőrzéseket és a járőrtevékenységet az üzemben tartó költségére az általános rendészeti feladatok ellátására létrehozott szervezet végzi el. Ebben az esetben az átvételről szóló határozat mielőbbi végrehajtásával kerülhető el a korlátozások alkalmazása vagy akár a repülőtér lezárása.
Az uniós rendeletek alapján hatályon kívül kell helyezni az egyes uniós szabályozási hatáskörbe tartozó légi járművek típus- és műszaki alkalmasságára vonatkozó rendelkezéseket is. A közösségi előírások hatálya alá nem tartozó légi járművek körében felül kell vizsgálni a szabályozást. A légi közlekedésről szóló törvény módosítását indokolja az Európai Parlament és a Tanács egységes európai égbolt létrehozásáról szóló rendeletének az a szabályozása, amelynek értelmében az ország légterében a légiforgalmi szolgáltatást nyújtó szolgáltatót állami szinten kell kijelölni. A módosítás célja a megfelelő végrehajtási intézkedések megalkotása.
A veszélyes áruk légi úton történő továbbítása olyan összetett és a légi közlekedés biztonságára is kiható tevékenység, amely esetében indokolt az azzal összefüggő ismeretek kutatása, vizsgáztatása és hatósági felügyeletének megteremtése. Indokolt részletszabályok kormányrendeleti szintű megalkotására vonatkozó törvényi felhatalmazás megadása is.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! A légi közlekedés biztonsága és védelme alapvető érdekünk, ezért elengedhetetlen, hogy a megfelelő jogi hátterű szabályozási környezet kialakításra kerüljön, és ennek egyértelműen fontos a folyamatos felülvizsgálata. A törvényjavaslat ennek érdekében fogalmazza meg az imént ismertetett néhány rövid javaslatot. Mindezekre figyelemmel kérem az Országgyűlést és a tisztelt jelenlévőket, hogy támogassák a javaslat elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť