VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a dohánykereskedelemmel foglalkozó három törvényt tudjuk tárgyalni. Még akkor is így van, ha mindezt illegalitásban tesszük szinte, hiszen a nyilvánosság elől elzártan tárgyaljuk ezeket a fontos ügyeket, de láthatóan kínos az önök számára, ezért érdemben a nyilvánosságot ebből kizárták. De hát ebben az esetben is úgy van, mint ahogy az előző két törvényben volt, hogy minden jótett végül is elnyeri méltó büntetését.
Szatmáry képviselő úr, ugye, látva itt az előző két törvényjavaslat vitáját is, azt gondolom, érzékelte, hogy a demokratikus ellenzék, illetve az ellenzék oldaláról egyöntetű elutasítása van annak, amit önök csinálnak. Azt hiszem, hogy jobb, ha belátják, hogy itt nem gonosz manók ülnek, hanem teljesen nyilvánvaló, az, amit önök tesznek, az a dohány-nagykereskedelem, -kiskereskedelemnek az az újrafelosztása, amiben, mondjuk úgy, hogy tapasztalataik is vannak. De tapasztalata van önnek és a családjának is, hiszen ezt a mindennapi üzemeltetésben is végzik, és csinálják, tehát ennek a hatását, önmagában egy ilyen törvény elfogadását önök közvetlenül is érzékelni fogják.
Én azt gondolom, hogy a legnagyobb hibát akkor követnénk el, ha egy percig is komolyan vennénk azt, hogy bármit szeretnének, vagy bármikor is komolyan gondolták azt, hogy itt az egészségügyhöz ennek a különadó kivetésének bármi köze lenne. Szó sincsen erről. Ön a nevét adja egyszerűen egy olyan pénzbehajtó tevékenységhez, aminek egyik része egy pénzügyi kérdés, a másik része pedig tisztán politikai bosszúállás. Hogy ez azért van-e, merthogy nem tudom, van-e hasonlóság a kettő között, ezt most nem tudom megítélni, de azért nem tudok attól eltekinteni, hogy egy kicsit idecitáljam azt a minapi hírt, amikor a nagykereskedelmi lánc vezetője, kereskedelmi hálózat vezetője úgy nyilatkozott, hogy a fideszes képviselőknek biztosított megrendelések ellenére - mármint ahol tanulmányokat és ilyeneket kellett konkrétan az egyik nagykereskedelmi hálózatnak megrendelni tőlük, az ő cégeiktől az ő ajánlásukra - ez volt életük egyik legrosszabb befektetése, mert ehhez képest ennek a totális ellenkezőjét kapták a nyakukba.
Hogy most itt is az van-e, hogy egyébként most itt ilyen értelemben vagy bosszút kell állni, vagy pedig nem voltak elégedettek a szolgáltatás teljesítésével, az önök által üzemeltetett rendszerben bármi előfordulhat, és így tulajdonképpen az másodlagos, hogy az áremelés, ami annak következménye, amit most éppen ön beterjeszt, az egyszerű pénzbehajtáson kívül még milyen hatással jár.
De hát ez része annak a gazdaságpolitikának vagy politikanélküliségnek, amit csinálnak, hiszen érdemben építkezni gazdaságpolitikailag és növekedést biztosítani az elmúlt időszakban sem tudtak, hanem a magánnyugdíjpénztárhoz hasonlóan sok más cégre különadó kivetésével biztosítják azt, hogy a költségvetés falánkságát valamilyen módon megoldják. Ennek alapján lehet akkor majd költekezni. Vagy akár feltételezhetjük azt is, hogy mivel a netadóval kapcsolatban belátták végre, hogy azzal kapcsolatban nincs lehetőségük az előrelépésre, akkor kell keresni új játékszert, és azoktól kell elvenni, akiknél éppen van pénz.
Összefoglalva, még egyszer szeretném azt mondani, hogy az, amit itt törvényjavaslat címen benyújtottak - mert azt gondolom, hogy ön a nevére vette -, abban lényegében egy közhatalmi erőszak jelenik meg. Ennek elfogadása pedig egy olyan pénzbehajtás, ami egyértelműen nem támogatható, mert ennek semmi köze nincs ahhoz, amit önök szép szavakként elmondanak mindehhez. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť