BARTOS MÓNIKA

Full text search

BARTOS MÓNIKA
BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót, mert az elmúlt héten Józsa István képviselőtársammal együtt részt vettem az ENSZ 2014. évi parlamenti meghallgatásán, aminek központi gondolata ez volt: „Az új fenntartható fejlődési célok emberközpontú megközelítésének megerősítése, megosztott felelősségvállalás.” Mit is jelent ez? Hogy ezt megértsük, engedjenek meg egy rövid visszatekintést.
2000-ben 189 ENSZ-tagállam kötelezte el magát amellett, hogy 2015-ig véget vetnek a súlyos szegénységnek és éhínségnek, megvalósítják a mindenkire kiterjedő alapfokú oktatást, előmozdítják a nemek közötti egyenlőséget, és segítik a nők felemelkedését, csökkentik a gyermekhalandóságot, javítják az anyai egészségügyet, küzdenek a HIV/AIDS, a malária és más betegségek ellen, biztosítják a környezeti fenntarthatóságot, és a fejlesztés érdekében globális partnerséget építenek ki. Ezeket hívjuk millenniumi fejlesztési céloknak.
A millenniumi fejlesztési célokat a közvélemény az egyik legsikeresebb ENSZ-kezdeményezésnek tartja, amely mögött felsorakozott a nemzetközi közösség, és a megvalósítás érdekében tett lépések számottevő eredményre vezettek, ugyanakkor felmerültek hibák, melyek kritikák megfogalmazásához vezettek.
Ezen kritikákat figyelembe véve születtek meg a fenntartható fejlődési célok, amelyek kialakításában Magyarország is aktívan részt vett mint a fenntartható fejlődési célokra vonatkozó javaslat kidolgozásával megbízott ENSZ nyílt munkacsoport másfél éven keresztüli társelnöke, amely tisztségben Kenyával osztozott.
A munkacsoport jelentését a Közgyűlés ez év szeptember 10-én közfelkiáltással fogadta el. A jelentés elkészítésének sokat hangsúlyozott érdeme volt a párbeszéd, a minden tagállamnak részvételi lehetőséget biztosító, nyitott munkamódszer. A javaslat 17 célt és 169 alcélt tartalmaz.
A fenntartható fejlődési célok a következők: a szegénység minden formájának felszámolása; az éhezés megszüntetése, élelmiszer-biztonság, változatos táplálkozás biztosítása, fenntartható mezőgazdálkodás; egészséges élet és általános jólét elősegítése minden korosztály számára; inkluzív és megfelelő minőségű oktatás és az élethosszig tartó tanulás biztosítása mindenkinek; a nemek közti egyenlőség elérése, a nők és leánygyermekek előrejutásának biztosítása; vízgazdálkodás és közegészségügy elérhetőségének biztosítása mindenkinek; elérhető, megbízható, fenntartható és modern energia biztosítása mindenki számára; fenntartható és hosszan tartó gazdasági növekedés elősegítése, teljes és jövedelmező foglalkoztatás és tisztességes munka mindenki számára; rugalmas infrastruktúra-építés, inkluzív és fenntartható iparosítás, az innováció elősegítése; az országokon belüli és az országok közötti egyenlőtlenségek csökkentése; a városok és települések biztonságossá, rugalmassá és fenntarthatóvá tétele; fenntartható fogyasztási és termelési minták biztosítása; sürgős fellépés a klímaváltozás és annak hatásai ellen; az óceánok, a tengerek, a tengeri erőforrások fenntartható használata; a szárazföldi ökoszisztéma védelme, helyreállítása és fenntartható használatának elősegítése, fenntartható erdőgazdálkodás, az elsivatagosodás elleni küzdelem, a termőföld degradációjának megállítása és visszafordítása, a biodiverzitás csökkenésének megállítása; békés társadalmak kialakításának előmozdítása a fenntartható fejlődés érdekében, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása mindenki számára, hatékony, elszámoltatható intézményrendszer építése minden szinten; és végül a végrehajtás eszközeinek erősítése és a fenntartható fejlődést célzó globális partnerség felélesztése.
Az ENSZ parlamenti meghallgatáson a képviselők több szekcióban vitatták meg a javaslatot, jómagam a negyedik panelben szólaltam föl. Ahogy a fenntartható fejlődési célokból kiderül, és ahogy azt ebben a Házban is többször hangsúlyoztuk, a fenntarthatóság nem egyenlő a környezetvédelemmel. A fenntarthatóság három rendszer, a környezet, a gazdaság és a társadalom összehangolásán alapul. Ebből természetszerűen következik, hogy számos szempont találkozik, számos érdek ütközik. Ezért nagy eredmény Magyarország számára, hogy társelnökként egy közös alapot biztosító, közfelkiáltással elfogadott jelentést tudott kiharcolni, kidolgozni. Köszönet Kőrösi Csaba nagykövet úrnak és a New York-i ENSZ-misszió munkatársainak ezért a sikerért, amely közösen Magyarország sikere.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Kiss László tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť