KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen. Elsősorban azért kértem még szót, mert szeretnék könnyíteni államtitkár úr helyzetén, és leírtam itt magamnak néhány kérdést, hogy ha majd reflektál esetleg az összefoglalójában, hátha kitér rá, vagy gondolom, a törvény elfogadását követően majd valamilyen sajtótájékoztatón eljuttatja hozzám az ebbéli véleményét.
Én csak egy picit kapcsolódnék ahhoz, hogy igen, érdemes a szakmával konzultálni, feltéve akkor, hogyha van a szakmával együttműködési szándék. Én borzasztóan sajnálom, egy kicsit a saját gyerekemnek éreztem az Országos Szociálpolitikai Tanácsot, és sajnos ezt néhány évvel ezelőtt, úgy tudom, hogy felszámolták. Egy kicsit saját gyerekemnek éreztem a regionális szociálpolitikai tanácsot, ahová rengeteg jó szakembert be tudtunk integrálni annak idején. És én nagyon komolyan vettem a nyílt jogalkotás programját, ez egy európai uniós irányelv, annál is inkább, mert én azt gondolom, hogy a szakma ellenében lehet éppen politizálni, csak nem nagyon érdemes, mert előbb-utóbb a politika húzza mindig a rövidebbet. Ha hiszi, ha nem, én ezt megtapasztaltam.
És a múlt heti felszólalásomban éppen azt mondtam, hogy az a jó politikus, aki amikor egy kormányváltásra kerül sor, jobb állapotban adja át azt a szakmai területet, mint amilyen állapotban átvette. Következésképpen azért itt elmondanám ezt a néhány kérdést.
Nagyon egyszerűen: mi a célja a belépési hozzájárulás bevezetésének? Nem gondolják-e azt, államtitkár úr, hogy a rászorulók kiszorulnak így majd az ellátásból?
A második kérdésem, hogy hogyan lehet megfelelően biztosítani, hogy a rossz anyagi helyzet ne legyen hátrány a felvételnél.
A harmadik kérdésem: milyen szankció sújtja majd a fenntartót, ha mégsem tesz eleget a törvényi előírásoknak és elutasítja a felvételt a belépési hozzájárulás nem fizetése esetén?
A negyedik kérdésem az lenne, hogy van-e arról felmérésük, hogy milyen arányban és milyen nagyságrendben van jelen a késedelmes térítési díj problémája a bentlakásos otthonoknál.
A következő: van-e lehetőség a tartozásokat részletfizetéssel rendezni?
És végezetül: milyen fogyasztóvédelmi lehetőségeket biztosítanak a térítésidíj-fizetés szabályozásában annak érdekében, hogy idős emberek ne kerüljenek az utcára? Nem biztos, hogy a fogyasztóvédelem területén kell persze ezeket a dolgokat orvosolni vagy lehetőséget teremteni nekik, ezt egy kicsit idézőjelbe is tettem.
Ezeket a kérdéseket, mondom, azért említettem meg önnek, mert nagy valószínűséggel módosító indítványokban ilyen-olyan módosítót nyújtott be minden párt, úgy tudom. Erről érdemes lenne majd a holnapi nap folyamán döntéseket hozni, és hogyha ezekre a kérdésekre releváns válaszok születnek, és tényleg a jobbító szándék vezérli önöket is, akkor én azt gondolom, hogy ezek beépítésre kerülhetnek a szociális törvénybe.
Köszönöm szépen, én ennyit kívántam most elmondani. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť