DR. SIMICSKÓ ISTVÁN,

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN,
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Megtiszteltetés számomra, hogy a mai ülésnap kezdetén is napirend előtti felszólalással és azok közül is elsőként szólalhattam föl ma itt a Házban, és most a mai nap utolsó napirendi pontjához is hozzászólhatok. Ráadásul olyan fontos kérdésben, mint a sport ügye, és talán még fontosabb ennél, hogy a sporton keresztül a gyermekeink jövőjéről szólhatok. Hiszen a legeslegfontosabb kérdés a gyermekeink jövője.
A gyermekeink jövője, mégpedig abból az aspektusból, hogy nekünk az a célunk, hogy a gyermekeink sportoljanak. A sportot használjuk egyfajta pedagógiai értékként is, hiszen a gyermekeinket a sporton keresztül a jóra tudjuk nevelni. Tudjuk fejleszteni az önismereti képességeiket, ezen keresztül egyébként közösségi felelősségvállalásra is tudjuk nevelni őket, és egyfajta olyan testi-lelki harmóniát tudunk a sporton keresztül a gyermekeinkben elérni, amikor nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a sport egy varázseszköz. Egy olyan eszköz, amellyel élnünk kell.
A helyzet az, hogy a sport ebből adódóan egy jó ügy. A sport egy nemes ügy. És amikor államtitkár urat hallgattam kereszténydemokrata politikusként, akkor nyilván eszembe jutott az, hogy önmagában elegendő-e az, hogy egy jó ügyet kinyilvánítunk; önmagában elegendő-e az, hogy tudjuk, hogy a sport egy nemes ügy, miközben tudjuk, hogy sajnos vannak olyan emberek, akik egy jó ügyet is képesek, ha a helyzet úgy kívánja, akár nem a legjobb célokra fölhasználni. Ilyen az a helyzet, amikor azt láthattuk, hogy a nyáron gyermekeket küldenek be egyes sportszervezők, egyes szülők ketrecbe harcolni, full-contact küzdelemre küldik be kiskorú gyermekeiket.
Érzékelve ezt a problémát, természetesen azon nyomban lépnünk kellett, és lefolytattunk egy olyan egyeztetést az elmúlt hónapokban, ha tetszik, akkor társadalmi egyeztetést, amely arról szólt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság szakembereivel, a küzdősportszövetségek, sportági szakszövetségek szakembereivel, sőt gyermekvédelmi szervezetek szakembereivel összeültünk, és áttekintettük, hogy hogyan tudjuk orvosolni ezt a problémát. Hiszen ezért vagyunk, hogy észleljük a problémákat, és megpróbáljuk kezelni, és mindenki, aki adott esetben egy jó ügyet próbál meg elrontani, azzal szemben hatékonyan és keményen lépjünk fel.
Ezért fogadtuk el az év elejétől hatályos büntető törvénykönyvet, ezért gyakorlatilag Európában élenjáróként, elsőként szigorítottuk a doppingvétséggel szembeni fellépést; példaértékű mindez, hiszen a sportban sajnos jelen van a dopping is. Ezzel szemben mi, magyarok elsőként tudtunk lépni, és büntetjük az ilyen típusú tényállásokat a jövőben.
Szeretnénk föllépni, és az előttünk fekvő, államtitkár úr által expozéjában ismertetett törvénymódosító csomagnak egy fontos eleme a sporttörvény módosítása is. Hozzáteszem, hogy emellett még egyébként az egyeztetéseket követően egy kormányrendeletet is módosítottunk, pont azért, hogy teljes mértékben visszaszorítsuk a kiskorúak ilyen típusú veszélyeztetettségét. A helyzet az, hogy két lépést alkottunk meg, ez a sporttörvény módosítási szándéka és a kormányrendelet módosítása.
Ezen túl pedig szeretném elmondani a tisztelt Ház részére azt is, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt egyik alelnöke, Rétvári Bence államtitkár-kolléga ráadásul a konkrét ügyben büntető feljelentést is tett az ügyészség felé. Ennek a vizsgálatát még nem ismerjük, várjuk ennek az eredményét. Ez azért fontos, mert meglátjuk majd, hogy ezt követően a büntetőjog föl tud-e lépni, az új Btk. alkalmazásra kerülhet-e az ezt szervezőkkel szemben vagy akár a nevelőkkel, a gyámmal vagy a szülőkkel szemben is.
Nyilván, akik végigolvasták az előttünk fekvő törvénymódosítási javaslatot, világosan látják, hogy a sporttörvény 56. § (5) bekezdése alapján egyértelműen kimondásra kerül, hogy 14 év alattiak részvételével a jövőben az MMA ketrecharc-tevékenység semmilyen formában nem szervezhető Magyarországon, hiszen ez fokozott sérülésveszéllyel jár.
Ennek érdekében egyébként továbblépni szándékozik az előterjesztés, pont azért, mert látjuk, hogy a mai világunkban vannak olyan rugalmas megoldások is, amelyekkel esetlegesen, például az elfogadott sportági szakszövetségek mögé állva is megpróbálhatnak más néven ilyen típusú versenyeket szervezni. Ezért korlátoztuk, szabályoztuk és szigorítani kívánjuk a sporttörvényt annak érdekében is, hogy az ilyen típusú jelenségek ne üthessék fel a fejüket más sportági szakszövetségek keretei között. Hiszen, ahogyan elhangzott fideszes képviselőtársam részéről - nagyon helyesen -, valóban, jelen pillanatban ez nem minősül sporttevékenységnek, leginkább szabadidős jellegű tevékenységnek minősíthető az MMA ketrecharc, hiszen nincsen sportági szakszövetségük, nemzetközi színtéren sem és hazai színtéren sem. Nem is vagyunk ebben érdekeltek, hogy legyen ilyen sportági szakszövetség, hiszen mi nem tartjuk azt helyes dolognak, ha gyermekeinket, kiskorú gyermekeket ilyen helyzetbe hoznak. Hiszen ez pont azt a nemes ügyet, amit a sport jelent mindannyiunk számára; pont azt, amit egyébként a sport jelenthet az egyén, a gyermekünk fejlődése szempontjából, testi-lelki fejlődése szempontjából, mi úgy látjuk és úgy ítéljük meg, hogy káros a gyermekeink fejlődésére. Testi értelemben is és lelki értelemben is, hiszen fokozott mértékű brutalitásnak vannak kitéve, és fokozott mértékű agresszivitást sajátíthatnak el ebben a vonatkozásban.
(Hiszékeny Dezsőt a jegyzői székben
Gúr Nándor váltja fel.)
Úgyhogy mi úgy látjuk, a törvény módosítása kellő garanciát nyújt arra nézve, hogy ilyen típusú verseny a jövőben ne lehessen napirenden, tehát ne lehessen szervezni ilyen versenyeket. Számos szigorítás szerepel még a sporttörvényben: küzdősportok és kontakt harcművészeti ágak sportszövetségei a 18 év alatti sportolók egészségének és testi épségének védelme érdekében kötelesek a versenyszabályzatukban rögzíteni a sportrendezvény-szervezés feltételeit és az alkalmazandó sport-, illetve védőfelszerelések követelményrendszerét is, valamint kötelező az orvosi jelenlét is végig ezeken a versenyeken. Ez nagyon-nagyon fontos, hogy ha esetleg bármilyen sérülés történik, akkor azonnal tudjon egy sportorvos segíteni az esetlegesen megsérült versenyzőnek.
(19.40)
A módosítás rögzíti azt is, hogy a sportági szakszövetség által delegált ellenőr vagy olyan sportszakember, aki megfigyelőként van jelen ilyen sportversenyeken, ha a szabályok megsértését megállapítja, akkor megtilthatja az érintett sportoló részvételét az adott versenyen vagy a sportrendezvényen. Ugyanakkor pedig bizonyos közpénzügyi szankciókat is előír a sporttörvény módosítása, például az állami támogatások megvonását az ilyen elismert sportági szakszövetségek esetében. Nyilván mi azt szeretnénk ezen módosítással, hogy csak és kizárólag a szabályszerű működést biztosító sportági szakszövetségek részesülhessenek állami sportcélú támogatásban, azok a szövetségek, amelyek egyébként valóban, tényleg szabályszerűen működnek.
Amit még megvizsgáltunk, az pedig az, hogy hatékonyan lehet-e fellépni a jelenlegi szabályozás keretei között azokkal a személyekkel szemben, akik egyébként szervezik ezeket a versenyeket a fiatalkorúak részére, vagy rábírják ezeket a gyermekeket, fiatalkorúakat ilyen típusú versenyre. Mi azt látjuk, hogy a büntető törvénykönyv kellő mértékben szigorú, ezért jelen pillanatban nem indokolt a további szigorítása. Nyilván meglátjuk, hogy az ügyészség lefolytatott vizsgálata a feljelentést követően milyen eredményre jut, és értelemszerűen, ha ez igényként jelentkezik, és a Ház úgy dönt, akkor természetesen ettől sem zárkózunk el.
Az előzőeknek megfelelően a tervezet a sportjogi szabályozás eszközeivel kíván keretet biztosítani a fiatal sportolók védelméhez, testi-lelki egészségükhöz, valamint megtiltani részvételüket az MMA ketrecharc küzdelmeiben.
A fentiekre figyelemmel, mivel a jelenleg a tisztelt Ház előtt lévő törvénymódosítás az általunk is, mármint a KDNP által is preferált célok elérését segíti elő, a törvényjavaslatban foglaltakat természetesen a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója teljes mértékben támogatja. Amennyiben pedig módosító indítványok beérkeznek, nyilván a kormány meg fogja vizsgálni ezeknek a jogosultságát, és minden ésszerű javaslatot természetesen érdemben fogunk áttekinteni, és adott esetben módosítni a törvényt, ha ez szükséges, mert a gyermekeink jövőjéről van szó, a legfontosabb és a legféltettebb kincseinkről. Úgyhogy mi azt szeretnénk, ha a sportolásukat támogatnánk, ha minél több gyermek sportolna, minél több lehetőségük lenne önmaguk kibontakoztatására a sporttevékenység által is, de ezt kellő keretek, szabályok között tegyék, elismert sportágakban, és ne tegyük őket ki fokozottan veszélyeknek.
Köszönöm szépen a tisztelt Háznak, ha támogatja az előttünk fekvő törvénymódosítási csomagot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť