RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Teleki László ismét szóba hozta a tankötelezettséget. Még egyszer: elég nagy vita van ebben országos szinten is, de Magyarországon az a helyzet, hogy minden gyerek, aki iskolába akar járni, az járhat 16 éves kora után is iskolába. Senkitől nem vettünk el semmilyen lehetőséget. Egyedül arról van szó, hogy aki 17 éves, alig tud írni-olvasni, 5., 4., 6. osztályba jár vagy esetleg a szakmunkásképzőben harmadszor járja az első évfolyamot, esze ágában sincs iskolába járni, azt nem tudjuk, be kell látni, nem tudjuk adminisztratív eszközzel arra kényszeríteni, hogy járjon már iskolába. Vagy ha erre kényszerítjük, akkor sajnos annak az osztálytársai isszák meg a levét, mert nem tudnak tanulni mellette. Erről van szó.
Magyarországon, még egyszer, minden gyerek, aki tanulni akar, az tanulhat, az állam biztosítja ennek feltételeit. Én tagja vagyok Déván a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak. Böjte atya is minden gyereken segít, aki bekopog, szülő, segít. Egy feltétele van, hogy ő is akarja. És amíg a gyerek akarja, addig lehet rajta segíteni. Nem tudjuk ezeket a gyerekeket adminisztratív eszközökkel erre kényszeríteni. Elmondtam a statisztikákat, hogy eddig is kimaradt a gyerekek egyharmada, hiába volt 18 éves a tankötelezettség, kimaradtak. Kimaradt a hátrányos helyzetűek 50 százaléka. Az égvilágon nem old meg az adminisztratív intézkedés semmit.
Az egész oktatáspolitikánk egyébként arról szól, képviselő úr, hogy esélyt próbálunk teremteni. Erről szól az iskolák fenntartói jogának átrendezése. Lehet, hogy nem csináltuk meg tökéletesen, de azt a hihetetlen különbséget, ami a fenntartók között volt, megpróbáljuk kiegyenlíteni. És mondhatom tovább a hároméves kortól való óvodáztatást, sok mindent.
Képviselő Úr! Arra is felhívnám a figyelmét, hogy az előző törvénnyel sokszorosára nőtt minden iskolában a felzárkóztató, tehetséggondozó órák száma. Ez mind-mind abba az irányba hat, hogy nem a szakmunkásképző iskolákban kell majd bepótolni azokat a hiányosságokat, amiket a gyerekek általános iskolában nem tanultak meg. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť