VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Először L. Simon László képviselő úrhoz, államtitkár úrhoz fordulnék. Államtitkár úrral nagyon sok mindenben nem értek egyet, azt azonban becsülöm, hogy államtitkár úr, más államtitkárok szokásaitól eltérően részt vesz a parlamenti vitában. Ugye, többször kihangsúlyoztuk már, hogy lehetőség van a kormány képviselőjének belefolyni a vitába, nagyon sokszor az államtitkárok szótlanul ülik végig a parlamenti vitát, hogy minél hamarabb elmúljon az egész, tevőlegesen nem vesznek ebben részt. Pedig fontos lenne az, hogy adott esetben kifejtse a kormányoldal a véleményét. Tehát ezért a nagyrabecsülésem illeti államtitkár urat, mert részt vesz aktívan a vitában. (L. Simon László: Köszönöm szépen.)
Amiben nem értek egyet, az az, hogy egyes képviselőcsoportokat, itt ugye, az LMP-sekről volt szó, en bloc, úgy, ahogy van, szakmailag inkompetensnek minősíteni szerintem szerencsétlen dolog.
Amivel például nem értek egyet ebben a törvényjavaslatban, az az, hogy 10 napot biztosít például a törvényjavaslat a gépi földmunka elvégzésére a feltárási folyamatnál. Államtitkár úr, ez rendkívül kevés. Azzal ön is tisztában van, hogy amire odáig jut egyáltalán a munkagép, hogy megkezdheti a feltárást, addigra már nagyon sokszor több nap eltelik, lehet, hogy adott esetben a 10 napból kifut, mert egész egyszerűen azok, akiknek a földmunkagép a tulajdonában van, nemes egyszerűséggel nem érnek rá, mert mondjuk, mással foglalkoznak.
Nagyon fontosnak tartom azt is elmondani, hogy mélyépítésben dolgozó vállalkozásokat érint ez a törvényjavaslat, ebben az olvasatban legalábbis elsősorban leginkább. A mélyépítésben dolgozó vállalkozások számára nem az jelenti a fő problémát, hogy régészeti lelőhelyekbe futnak, vagy adott esetben olyan műemlékekre akadnak, amelyek feltárása minden szempontból indokolt. Az jelenti számukra a problémát, hogy nincs projektmenedzsment Magyarországon, ami szakaszolná a munkafolyamatokat.
(11.50)
Ez alatt konkrétan azt értem, hogy Nyugat-Európában, a világ fejlett részein projektmenedzser-szervezetek működnek olyan vállalatirányítási rendszerek alkalmazásával, amelyek lehetővé teszik azt, hogy ha valahol olyan dologba fut bele például egy mélyépítést végző vállalkozás, hogy azt fontos régészekkel megvizsgáltatni és megállapítani azt, hogy most feltárásra érdemes-e ez a műemlék jellegű építmény vagy sem, akkor adott esetben, ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a következő szakaszra azért lehet könnyebben átmenni, mert mérnökórában, folyóméterben, köbméterben gondolkodnak a döntéshozók. Megjegyzem egyébként, hogy ezért nem lehetséges a rendszeres felülárazása és túlárazása menet közben egy már adott elnyert közbeszerzésnek Nyugat-Európában, mert egész egyszerűen egzakt módon mérik a teljesítményt. Magyarországon is van egyébként ezzel foglalkozó szakmai szervezet, Projektmenedzsment Szövetségnek hívják, akik kibontják rendszeresen ezeket a munkafolyamatokat, hangsúlyozzák ennek a munkamódszernek a szükségességét. Magyarországon sajnos nem nyertünk teret ilyen szempontból.
Ami itt problémát okoz, amit államtitkár úr például példaként említ, hogy óradíjért dolgoznak a régészek, és adott esetben a régész abban érdekelt, hogy minél tovább zajlódjon a feltárás, hiszen adott esetben így kapja a fizetését. Tessék mondani, a régészt ki fizeti, ki az, aki a szakmai irányítást gyakorolja fölötte. Hát a kormány gyakorlatilag a különböző hivatalain keresztül (L. Simon László: Dehogyis!), az állami, a költségvetési forrásokból gazdálkodó hivatalokon keresztül, és gyakorlatilag önök nem tudnak meglehetősen rövid pórázt alkalmazni ezek szerint ebben a kérdésben. Nyilvánvalóan az önök dolga lenne ezt a kérdést megoldani. (L. Simon László: Most oldjuk meg!)
Érdekes volt számomra az, amit Nyitrai képviselő úr az egri vár feltárásával, illetve az egri vár rekonstrukciójával kapcsolatban megemlített. Én magam egyébként tavaly tettem látogatást Egerben. Rendkívül elszomorító volt számomra más műemlékek, elsősorban nyugat-európai műemlékek ismeretében, amit ott láttam. Nagyon sokszor a szocreál lenyomatával találkoztam a váron belül, nagyon sokszor műanyag sátrakkal találkoztam, amelyek méltatlanok voltak az egri várhoz, illetve az a környezet, ami körülvette a várat, vagy akár gondolhatok Eger sétálóutcájára is, gyakorlatilag lepusztult volt, és egész egyszerűen méltatlan ahhoz, amit egyébként ott örökségként meg kellene őrizni.
Azt is fontosnak tartom elmondani, ha már államtitkár úr itt ül, és lehetőségünk van arra, hogy szakmai vitát folytassunk vele, hogy a kormány nagyon sok mindennel nem foglalkozott a műemlékvédelem és a műemlékek értékeinek megőrzése kapcsán. Például arra gondolok, gondoljunk csak, mondjuk, egy másik várra, a budai Várra. A főváros és az ország egyik legértékesebb építési telke jelenleg a Clark Ádám téren áll, egy abszolút műemléki környezetben. (Dr. Schiffer András közbeszól.) A Várhoz fölfelé vezető úton például egy Noah Steinberg nevű ingatlanbefektető vásárolta meg ezt a műemlék telket, és szeretne erre építeni egy olyan irodaházat, ami a legkevésbé sem felel meg küllemében, beltartalmában azoknak a kívánalmaknak, amit egy ilyen környezet megérdemelne.
Itt hangsúlyozni szeretném mindenféle félreértés elkerülése végett, hogy nem Noah Steinberg személye meg származása - ne adj’ isten, mielőtt valaki továbbfantáziálna - motiválja ezeket a sorokat, hanem az, hogy meg szeretnénk őrizni ezeket a műemléki környezeteket olyannak, amilyennek a kormány nem szeretné a jelek szerint, hiszen nem gondoskodik az építészeti előírásokban arról, hogy valóban úgy valósuljon meg ez a munka, mint ahogy meg kellene hogy valósuljon. (L. Simon László: Nem is értem, hogy miről beszélsz!)
Nagyon fontosnak tartom azt is elmondani, hogy volt arra példa egyébként, hogy maga a beruházó döntött úgy, hogy az általa végzett beruházás értékét emeli, ha gondoskodik ezeknek az értékeknek a védelméről, azonban a mélyépítési munkáknál az, aki kivitelezi az adott útszakaszt, és adott esetben műemlékekbe botlik, és a feltárás során kiderül az, hogy van ott olyan érték, amit meg kellene őrizni az utókornak, ő nem abban érdekelt, hanem abban, hogy minél előbb eltúrja ezt a műemléket, hogy folyamatosan haladhasson a munka. Most sajnos teljesen egyértelmű, államtitkár úr, hogy a kormány ezen magántőkéből működő társaságok oldalára állt, a kultúrával és az értékek megőrzésével szemben.
Ezt tehát rendkívül fontosnak tartottam elmondani. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Jobbik padsoraiból. - Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť