DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Harangozó-féle indítvány nem tesz mást, mint visszahozza azokat a szabályokat a magyar közjogba, amelyek 2008-ban is vonatkoztak a népszavazás intézményére. Az elmúlt két percben meghallhattuk Mátrai Márta képviselő asszonytól, hogy 2008-ban a Fidesz visszaélt az alkotmányos lehetőségekkel, a Fidesz megpróbálta lehetetlenné tenni a kormányzást, hiszen a Fidesz a kétharmados többségét is nagyrészt a 2008-as népszavazási sikerének tudhatja. 2008-ban is az emberek bonyolult kérdésekben nyilvánítottak véleményt. Semmi más nem történt, mint Mátrai Márta bevallotta azt, hogy a Fidesz aszerint cserélgeti az álláspontját, hogy éppen ellenzékben van vagy kormányon. Szégyen, gyalázat!
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezt a javaslatot természetesen támogatjuk, viszont azt meg kell jegyeznem, hogy túl azon, hogy az LMP már három évvel ezelőtt jelezte, hogy egy népi alkotmányozásra, részvételi alkotmányozásra van szükség Magyarországon, a részvételi demokrácia nem pusztán a népszavazás intézményét jelenti. Éppen ezért kénytelen vagyok utalni arra, hogy 2002 és ’10 között több lépésben is az akkori álbaloldali parlamenti többség megkurtította a társadalmi szervezetek és az emberek részvételét a különböző hatósági eljárásokban. Ilyen volt a 2003. évi CXXVIII. törvény, az úgynevezett sztrádatörvény, ilyen volt a Bajnai Gordon által beterjesztett és a Fidesz által is megszavazott kiemelt beruházási törvény 2006-ban. Rendeletek sora a környezeti hatásvizsgálatokat leszűkítette, lehetetlenné tette a civil szervezetek beleszólását a környezetünket alakító alapvető döntésekbe. Ilyen volt például az építési törvény módosítása, amelyik lehetővé tette, hogy a lakosság teljes kizárásával lehessen nagyberuházásokat engedélyezni, de említhetném a Ket. 2008-2009-es szabályait is.
Tehát igazából arra lennék kíváncsi, hogy ezekhez az intézkedésekhez a szocialista frakció, a Szocialista Párt, amelyek a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormány idején szűkítették az állampolgári részvételi lehetőségeket, ezekről ma mi az álláspontja. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť