DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetek tüntetésein emberek tízezrei, volt, hogy közel százezer ember nyilvánította ki véleményét, politikai véleményét az utcákon, egyik-másik tüntetés nem is kis hatékonysággal, hiszen elég csak a netadóra gondolni, ahol maga a miniszterelnök hátrált meg, és vonta vissza javaslatát. Szóval, ezeknek az utcai demonstrációknak is fel kell hívniuk a kormánypárti képviselők figyelmét arra, hogy az emberek véleményének kikérése és a részvételi demokrácia szabályai a jelenlegi formájukban biztos, hogy nem elégségesek. Főleg úgy, hogy önök az elmúlt négy évben rengeteg mindennel foglalkoztak, de leginkább a saját hatalmuk és anyagi bázisuk bebetonozásával és megteremtésével. Önök egy egypárti, vagy ha úgy tetszik, önök egy kormánypárti frakciószövetség alkotmányát fogadták el itt a parlamentben, és megváltoztatták természetesen az Alaptörvényben és ahhoz kötődően a népszavazás intézményét is.
Több mint cinikus ez a szabályozás jelenleg a népszavazás tekintetében egy olyan párttól vagy egy olyan pártkoalíciótól, amelyik egyébként saját maga a választásokon a választásra jogosultak 30-35 százalékának támogatásával szerzett kétharmados parlamenti többséget, míg a népszavazás tekintetében magának a népnek azt írja elő, hogy legalább 50 százalékos részvételnek kell lennie egy népszavazáson - az önök új szabályai szerint -, hogy az egyáltalán érvényes legyen.
Önök sok milliárd forintot dobtak ki az ablakon nemzeti konzultációkra az elmúlt években, ahol gyakorlatilag nem történt más, mint hogy néhány százezer Fidesz-támogatóval, -szimpatizánsokkal folytattak levelező tagozatot közpénzen, ennek a népakarat valódi megismeréséhez nyilvánvalóan semmi köze nem volt.
Ha önök a nép akaratát akarnák megtudni és becsatornázni a kormányzásukhoz, akkor ehhez a részvételi demokrácia különböző eszközeinek a kiterjesztésével juthatnak el. Az egyik és legfontosabb ilyen a népszavazás, amit önök bizonyára jól ismernek, hiszen ami még cinikusabb az önök részéről, hogy 2008-ban önök még a 300 forintos vizitdíjért is népszavazást hívtak életre (Dr. Schiffer András: Meg a tandíj!), illetve a tandíj ellen, amit azóta önök voltak szívesek egyébként más néven bevezetni Magyarországon. (Dr. Schiffer András: Meg a tandíj!)
Megtették ezt, hatalomra kerültek, kétharmados hatalomhoz jutottak, és még egyszer mondom, szinte az első dolguk az volt, hogy ezt a jogot elvették; nem az ellenzéktől, tévedés ne essék, hanem magától a néptől, akikre hivatkozik egyfolytában Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszes szónokok döntő többsége.
(Schmuck Erzsébetet a jegyzői székben
Mirkóczki Ádám váltja fel.)
A mi javaslatunk konkrétan ezért arról szól, hogy a 2010 előtti években megszokott népszavazási lehetőségeket állítsuk vissza akár egy kicsit kibővítve is a jelenlegi, most meglévő rendszerük helyett. A javaslat visszahozná a jogállami alkotmány 28/C. § (6) bekezdésének azt a rendelkezését, amely az ügydöntő népszavazáshoz nem követeli meg a választópolgárok felének a részvételét, hanem az ügydöntő népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Az Alaptörvény új 8/A. cikke a véleménynyilvánítás céljából elrendelt népszavazás szabályait állapítja meg. A véleménynyilvánítás céljából elrendelt népszavazás intézményének ismételt bevezetése biztosítja a közvetlen és határozott véleménynyilvánítást a választópolgárok számára.
A mi megoldási javaslatunk szerint az ilyen véleménynyilvánító népszavazásnak viszont az lenne a sajátja, hogy ha sikerül a népszavazás mellé annyi embert állítani, amennyi egyébként az ügydöntő népszavazás feltételeinek is megfelel, tehát annyi választópolgár menne el, és világosan kinyilvánítaná a polgárok több mint fele azt, hogy egyes kérdésekben egyformán gondolkodnak, akkor azt automatikusan - bár véleménynyilvánító népszavazásnak indult - ügydöntő népszavazásnak kell tekinteni, tehát az Országgyűlést kötnék ezen döntések.
(17.00)
Mi azt kérnénk a kormánypárti többségtől, hogy ne féljenek a néptől, ne féljenek az emberektől. Ha ki akarják kérni a véleményüket, akkor ne álkonzultációkat tartsanak, hanem adják vissza az emberek jogát ahhoz, hogy beleszólhassanak saját életük és sorsuk alakításába, döntésébe. Az emberek, higgyék el, el fogják mondani a véleményüket, és visszatérve a bevezető gondolataimra, higgyék el, hogy bár legitim a tüntetés, legitim a demonstráció, sokkal jobb lenne, ha ezzel a törvényjavaslattal megteremtenék az embereknek egy rendszerszerű beleszólását az ügyeikbe. Mert, még egyszer mondom, ha a máshogy nem, majd az utcán fogják az emberek ezt előbb-utóbb kikényszeríteni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť