FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik egyik missziója az ifjúságot érintő problémák feltérképezése, a megoldási javaslatok kidolgozása és a kormány nyomás alatt tartása annak érdekében, hogy történjenek meg a szükséges lépések a problémák megoldása érdekében.
(15.00)
Most is egy ilyen ügy kapcsán kérdezem önt, ugyanis rengeteg panasz jut el hozzánk a szakképzésben és a felsőoktatásban részt vevők részéről a szakmai gyakorlatuk kapcsán. Azért is nagyon fontos ez a téma, mert sajnos hazánkban is nagyon jelentős a fiatalkori munkanélküliség, amely részben pont a megfelelő szakmai tapasztalatok hiánya miatt alakul ki, és nagyon sok esetben ez a fiatalok munkahelyre való felvételekor a visszautasítás oka.
Épp ezért lett volna elengedhetetlen, hogy önök az elmúlt négy és fél évben kiemelt figyelmet fordítsanak a szakmai gyakorlatokat körüllengő problémákra, hisz a későbbi munkavállalás és a fiatalok önérzete szempontjából is aggályos, ha őket megfelelő szakmai munka helyett csak fénymásolásra, kávéfőzésre és hasonló alantas munkákra használják. Mindennek ellenére négy és fél év nem volt önöknek elég arra, hogy ezzel a - nem túlzás, hogy - több százezer fiatalt érintő kérdéssel foglalkozzanak, megoldást találjanak. Ne csodálkozzunk tehát, ha ilyen hozzáállás után - amit sajnos nagyon sok más, fiatalokat érintő problémánál tapasztalhatunk - soha nem látott magasságokba került az elvándorlás ebben a korosztályban.
Természetesen tisztában vagyunk a felsőoktatásban a duális képzés bevezetésének tervével, de ahogyan Palkovics László államtitkár úr is kifejtette a Kulturális bizottság november 3-ai ülésén: az új képzési forma csupán a hallgatók 8, azaz nyolc százalékát képes majd lefedni, így az nem oldja meg a jelenleg működő rendszer problémáit, csupán néhány helyen lehel életet az adott intézmény gyakorlati képzésébe. Így kérem, válaszában ne is a duális képzésről beszéljen.
Mindannyian tudjuk, hogy a munkaadók - kihasználva a gyakorlat kötelező jellegét és a kormányzat által keletkeztetett, illetve meghagyott kiskapukat - sajnos sokszor csak saját előnyeiket szem előtt tartva foglalkoztatják a hallgatókat, sok esetben figyelmen kívül hagyva a szakmai fejlődés lehetőségeit. Ráadásul egy jól működő rendszerben általános érvényűként kellene működnie annak, hogy a gyakorlatot jól teljesítő hallgatók továbbfoglalkoztatási lehetőséget is kapnak az adott gyakorlati helyen, de sajnos ez jelenleg még látóhatáron sincs.
Az önök kormányzása alatt érdemben szinte semmilyen lépés nem történt a munkaadók ösztönzésére, hogy szakmai tudást adjanak át a náluk gyakorlatot töltők számára, illetve a megfelelő ellenőrzési rendszer kiépítésére, hogy a hallgatók tényleges, használható tudást szerezhessenek. Elmaradt azon munkaadók elismerése is, akik ténylegesen hozzájárulnak gyakornoki programjaikkal a hallgatók szakmai felkészültségéhez. A kormány által kötött, stratégiai partnerekkel való együttműködési lehetőségek sem kerültek legtöbb esetben kiaknázására, pedig itt is lett volna lehetőség a gyakornoki lehetőségeket feltételül szabni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Számos nyitott kérdés maradt a felsőoktatási gyakorlatok rendszerében, így azt látjuk, hogy elpazarolt négy és fél évet a kormány ezekben a fontos kérdésekben. Kérdésem tehát ez alapján, hogy miért nem tettek semmit a szakmai gyakorlatok tarthatatlan helyzetének javítása érdekében. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť