HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Önöknek gyakorlatilag papírja van arról, hogy a földhaszonbérleti rendszerük a korrupció és a hatalommal való visszaélés melegágya, hiszen a Nemzeti Földalap belső vizsgálata és az ügyészség megállapításai magyarra fordítva ezt jelentik. Miután az önök kormánya lebukott a visszaélésekkel, továbbra is ezzel a pályázatnak álcázott módszerrel veszik el a földet a helyi gazdálkodóktól, hogy tovább építsék klientúrájukat, vidéki befolyásukat.
De ez nemcsak kormányzati szavazatvásárlás, tisztelt képviselőtársak, hanem másról is van itt szó. A Hortobágyi Nemzeti Park 65 ezer hektárjára összesen mintegy 7 milliárd forint támogatást vehetnek fel az új bérlők, a Bihari-síkság 3 ezer hektár területét gyakorlatilag kettő család kapta meg, és ezzel a Hortobágyon mintegy 35-40 ezer juh és 4-5 ezer szarvasmarha maradt legelő nélkül. A kisemmizett gazdák még most is a régi területeken legeltetnek, hiszen az új bérlőknek nincs állatuk; elvesztették a legeltetési engedélyüket is, merthogy nincs földjük, az új bérlőknek meg állataik nincsenek, így nincs senkinek sem legeltetési engedélye.
Miniszter úr, valóban az a céljuk, hogy ezeket a családokat teljesen tönkretegyék? Még februárban volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, hogy a pénzért mégsem lehet ennyi családot tönkretenni, hiszen a miniszterelnök maga kezdeményezett Kehi-vizsgálatot a hortobágyi visszaélések miatt. Azt is megígérte, hogy nem lesz szerződéskötés addig, amíg ez a vizsgálat le nem zárul. Miniszter úr, májusra ígérték! A mai napig ez a vizsgálat nem zárult le! Hogyan lehetséges az, hogy a Norvég Civil Alap vizsgálatát le tudják zongorázni két hónap alatt, ezt pedig kilenc hónap alatt képtelenek lezárni? És ha nem zárták le, akkor hogyan lehetséges, hogy mégis szerződéseket kötöttek?
Miniszter úr, tesz-e ön lépéseket a helyzet tisztázása érdekében, hogy a hortobágyi gazdák visszakaphassák a jogtalanul elvett földjeiket? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeretét leteltét.) Miniszter úr, ön ennek kapcsán miben érdekelt? (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť