TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ha jól értettem az interpellációt, mert a szövegben nem egészen ez volt leírva, most már akkor nem az a baj Vida Ildikóval, hogy rajta van a kitiltottak listáján (Közbeszólások az MSZP soraiból: De! Elég baj!), hanem ha jól értettem, az a baj, hogy rosszul végzi a munkáját. Ez egy másik kérdés, de akkor ezt tessenek majd mondani.
Egyébként pedig, ha megengedik, először a jogi helyzetet szeretném felvázolni az ügyben, hiszen az amerikai elnöknek 7750-es számon van egy úgynevezett proklamációja, ami rendeletnek minősül. Ennek az alkalmazásához nem szükséges bírói végzés, sem nyomozati jegyzőkönyv. Elég, ha az amerikai külügyminisztérium meggyőzőnek találja a bizonyítékokat. Maga az érintett sincs tisztában azzal, hogy személyét vizsgálat alá vetették. Nem védekezhet az általa felhozott vádak ellen, az amerikai kormány az ő álláspontjára nem kíváncsi az eljárás során. Lehet, hogy ez megfelel a hatályos törvényeknek. Én azt gondolom, hogy bizonyítékok nélkül, konkrét korrupciós vádak ismerete nélkül meghurcolni valakit Magyarországon semmiképpen nem tisztességes eljárás.
(14.10)
De a jogi helyzetet tovább vizsgálva és bonyolítva, például az ügyvivő úr, Goodfriend ügyvivő azt mondta az esetről, hogy a kitiltottak egyes ügyei kimerítik a 7750-es elnöki rendeletben foglalt szempontokat, amely alapján megtiltható olyan személyek beutazása az Egyesült Államokba, akik korrupciós ügyekben vettek részt. A vízumkorlátozásoknak semmi közük a politikához, kizárólag az érintett személyeknek, egyéni tetteknek szólnak.
Ami pedig az eljárást illeti, tehát a folyamat abszolút nem nyilvános, nem publikus, nincsenek meghallgatások, az érintettek nem kapnak értesítést, hogy korrupciós ügyben felmerült a nevük, így lényegében nem is védekezhetnek ellene, egyáltalán hozzá sem szólhatnak az ügyhöz.
Nagyon fontos dolog, hogy a döntés meghozatalához nem szükséges hivatali vizsgálati eredmény, nyomozás, bírósági döntés, elég, ha úgynevezett meggyőző erejű bizonyítéknak titulálják azt az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumában. Roppant érdekes a helyzet, hiszen ez a döntés a magánszemélyeknek szól, fellebbezés ellene nincsen, ugyanakkor pedig ez az ember hivatalos ügyben beléphet az Egyesült Államokba, tehát Vida Ildikó hivatalos ügyben, adóügyben, az adóhatóság képviseletében a mai napig is dolgozhat és beléphet az Egyesült Államok területére.
Úgy gondoljuk, nagyon megfontolandó dolog az, ha valakit konkrét vádak nélkül bélyegzünk meg. Én azt gondolom, hogy az MSZP kettős mércét alkalmaz ebben az ügyben. Engedjen meg egy önnel kapcsolatos történetet, hiszen ön 2009-ben Pécs önkormányzati vezetője volt, ekkor egy olyan szerződést, amiről az akkor fb-tag azt mondta, hogy ön tudott róla, a bíróság semmisnek ítélt, és jó erkölcsbe ütközőnek mondta ki a bíróság, több százmilliós kárt okozva ezzel az adott érintett cégnek. Ön ekkor nem mondott le közéleti szerepéről, fel sem merült önben, hogy ezt megtegye.
De ugyanezt megtehetné - ha hátrafordul - a frakciótársával, Hiszékeny Dezsővel is, akit a magyar hatóságok vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgattak. Ön mégsem szól Hiszékeny Dezsőnek, hogy legyen szíves, mondjon le, pedig itt magyar hatóságok konkrét vádakkal illették egyébként önt is és illették Hiszékeny Dezsőt is. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Szégyen!)
Előbb számoljanak el magukkal, és utána vádaskodjanak olyan emberrel, akit semmilyen magyar hatóság semmilyen korrupciós üggyel nem vádol! De ha igen, akkor azt most mondja el, legyen szíves! (Taps, közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť