DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egyetlenegy dolog miatt kértem szót még az előző, kisebbségi vélemény ismertetése után, mert azon nem akartam túlterjeszkedni, ami abban benne volt. Viszont azon kívül találtunk még egy hibát. A 2013-as zárszámadás alapján a GDP növekedése 1,1 százalék volt, és az előbbi hozzászólásomban Szűcs Lajos képviselőtársam egyetértő bólogatását… (Jelzésre:) Nem - akkor nem azt láttam. De a 2015-ös költségvetésről szóló törvényjavaslatban 1,5 százalékos növekedést látunk már. Most látom, bólogat, tehát 1,5 százalékos növekedést látunk már a 2013-as évre.
Tudjuk, hogy mindeközben változott ennek a számítási módszertana, megváltozott az a módszertan, ami alapján ezt ki lehet számolni. De azért azt is látni kell, hogy ez nem tegnapelőtt változott meg, ugye, tavaly júniusban vagy júliusban változott meg az Európai Unió iránymutatása a makrogazdasági tervezés és annak számai változása vonatkozásában. Úgyhogy javasoljuk, hogy ezt a problémát is érdemes volna kiküszöbölni, hiszen mindez a magyarázat, úgy gondolom, csak egy jegyzőkönyvben nem elegendő. Így most azt látjuk, hogy a 2013-as költségvetés növekedési előirányzata 1,7 százalék volt; jó, hogy nem vettük annak idején alapul Matolcsy György 5 százalékát 2012-re. 1,7 lett a terv, majd 1,1 lett a tényszám ebben a tekintetben, a GDP növekedése tekintetében, majd egyszer csak a zárszámadás elfogadása után, a beterjesztett költségvetésben pedig a makropályát mutató táblázatok között 1,5 százalék szerepel. Pusztán a módszertani változások miatt, tehát nem teljesített 4 százalékkal (Sic!) jobban a GDP növekedése sem.
Úgy gondolom, ez magyarázatra és mindenféleképpen javításra szorul. Nem hiszem, hogy félrevezető adatokat kellene itt közölni. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť