DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Kérdésére válaszolva, mikor indulnak a traktorok: remélem, már korán reggel elindultak, hogy kimenjenek a meggyeskertekbe, hogy fölrakják mindazt a meggyet, amit előtte való nap már leszedtek vagy éppen most ráznak. Azt hiszem, hogy utána pedig az a feladat, hogy ezekből a kertekből nekiinduljanak, és elmenjenek a felvásárlóhelyekre, és leadják minél hamarabb ezt a meggyet. Főleg azért is, mert az időjárás olyan, hogy a hétre esőt és viharokat mondanak, tehát a meggytermés igencsak veszélyben van.
De hogy alakult ki ez a többlettermés? Nagyon örülhetünk annak, hogy van termés, és a „van”-tól nem kell megijednünk, azt hiszem. Az elmúlt öt év átlagát, ha figyelembe vesszük, 22 százalékkal több termés van, aminek, azt hiszem, örülhetünk. De a tárca érzékelve azt a veszélyt, hogy a meggy felvásárlási ára jelentős mértékben csökkent, ezért az elmúlt hetekben több egyeztetést folytatott termelőkkel, feldolgozókkal, érdekképviseleti szervezetekkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a szakmaközi szervezetek képviselőivel. Az egyeztetések alapján döntések születtek, amelynek értelmében a kormányzat 800 millió forint értékben avatkozik bele a piacba, üvegezett meggybefőtt felvásárlásával üvegenként 40 forinttal kívánja támogatni a meggytermelőket.
Azt reméljük, hogy mindazzal, hogy a kormány 20 ezer tonna meggy felvásárlását elősegíti ezzel a beavatkozással, fölszabadítja a piacon lévő nyomást, és ez a nyomás alól fölszabaduló piac helyreállítja majd a meggy felvásárlási árát, visszaalakul a normális piaci menetrend, és a gazdák nem a Parlament felé, hanem a meggyeskertbe tudnak majd menni dolgozni, és a Parlamentben pedig nagyon helyesen a Magosz érdekképviseleti szervezetei, a Nemzeti Agrárkamara (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és természetesen a kormányzat a megfelelő válaszokat megadja a termelők kérdéseire.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť