DR. SZÉKELY TAMÁS

Full text search

DR. SZÉKELY TAMÁS
DR. SZÉKELY TAMÁS egészségügyi miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ha elolvasná a Magyar Országgyűlés hivatalos honlapján az ön napirend előtti kérdésére adott válaszomat, akkor nem kezdené azzal, hogy nem válaszoltam. Felsoroltam az összes olyan tényezőt, amit figyelembe vettünk, amikor ezt a bizonyos árat megállapítottuk. Idetartozik a raktározás, hűtés, porciózás, szállítás, minőségbiztosítási gyógyszerész alkalmazása és így tovább. Ez az egyik megjegyzésem.
A másik megjegyzésem, hogy igenis azt mondtam, most is azt mondom, a nagykereskedők nem szállíthatnak patikába. Valakinek a patikákba el kell juttatni ezt a bizonyos vakcinát, mert úgy gondolom, hogy azt képviselő úr sem gondolja komolyan, hogy egyszer csak hipp-hopp, az óvodába, az iskolába, bármilyen olyan helyre, ahol oltást végeznek, jelesül körülbelül tízezer oltóhelyre, oda egyszer csak odakerül a vakcina minden további nélkül. Képviselő úrnak nem kell tudnia a törvényeket, de az sem baj, ha egy interpelláció előtt legalább felületesen átnézi őket. Az az árrés és árrésszámítás, amit most itt megemlített, 7 százalék, ez kizárólag a társadalombiztosítási támogatással forgalmazott termékekre vonatkozik. Ami nem társadalombiztosítási támogatással kerül kiszállításra, arra vonatkozólag semmiféle árrés nincsen meghatározva.
Képviselő úr, nem tudom, hogy honnan veszi, hogy a nagykereskedők olcsóbban megcsinálták volna. Három nagykereskedőtől kértünk be árajánlatot. Volt olyan árajánlat, ami 5 ezer forintért ment volna el az EKI-be, hogy kivigye az oltóanyagot, és kilométerenként 262 forintot kért volna dobozonként, hangsúlyozom: dobozonként. Volt olyan nagykereskedő is, aki függetlenül attól, hogy milyen távolságra vitte volna, címenkénti árat kért. Címenként és dobozonként kért volna 2 ezer forintot. Tehát ezzel kell viszonyítani azokat a számokat, amiket a képviselő úr mondott.
(14.00)
Azt is elmondanám, amiről nagyon nem szabadna elfeledkezni, hogy a fokozattan védendők számára 4 millió darab oltóanyagot biztosít az állam térítésmentesen, és ezeknek az oltásoknak a beadását is ingyenesen végzik az arra érdekeltek, legalábbis a lakosság részére. Természetesen a háziorvosoknak - ahogy korábbam már említettem - a 200 forint/oltási díjat a megfelelő jelentés ellenében mindenképpen megadjuk.
Azt egyébként, hogy azt a pénzt, amit az árrésből az EKI beszed, azt kell mondjam, hogy teljes egészében az influenzajárvány elleni védekezésre használjuk föl, társadalmi szolidaritásnak hívjuk, és hasonlóképpen, ahogy a társadalombiztosítás a társadalmi szolidaritásról szól - ott az történik, hogy 4 millió ember befizetéséből fedezzük 10 millió ember ellátását -, az így keletkező többletköltségből az influenza elleni védekezésnek azokat a költségeit álljuk, amelyek nem voltak tervezhetők az ez évi költségvetés tervezésekor.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť