DR. KUPPER ANDRÁS

Full text search

DR. KUPPER ANDRÁS
DR. KUPPER ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Egy héttel ezelőtt napirend előtti felszólalásomban megkérdeztem öntől, hogy miért keres az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet közel egymilliárd forintot a patikai forgalomba szánt kétmillió új influenza elleni vakcinán. Kérdésemre nem adott választ, így most kénytelen vagyok megismételni azt, hátha ez alkalommal hajlandó rá felelni.
Miniszter Úr! Önök egy trükkel azokon akarnak egymilliárd forintot keresni, akiknek már így is elég mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy megszerezzék saját maguk és szerettek számára az új influenza elleni védettséget.
Hogyan is jött ki ez az összeg? Számoljunk egy kicsit! A patikai forgalomba hozott kétmillió vakcinára a nagykereskedelmi jogokkal felruházott Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet kizárólagos terjesztőként legalább 40 százalékos árrést tesz rá, vagyis egy ampullán 460 forintot keres, ami kétmillió vakcina esetében közel egymilliárd forint.
Miniszter úr, ugye, ön is tudja, hogy a gyógyszer-nagykereskedők a jogszabályban rögzített 7 százalékos árrésért az influenza elleni oltóanyagot is kiszállították volna a patikákba? A vakcina 400 forinttal kevesebbe kerülhetne, és nem utolsó szempont, hogy minden patikában kapható lenne.
Felháborító, hogy miközben önök azt hangsúlyozzák: nemcsak egyéni, de közösségi érdek is, hogy mindenki oltassa be magát, azt elfelejtik megemlíteni, hogy egymilliárd forintot vágnak zsebre. Miniszter úr, ön a sajtónak azt nyilatkozta, azért kerül ennyibe, mert ebből finanszírozzák a teljes logisztikáját a rendszernek, és azért nem nagykereskedők viszik ki, mert azok nem szállítanak óvodákba.
Miniszter úr, ön a nagykereskedők kizárását illetően nem mondott igazat, hiszen nem az óvodákba, hanem az eredeti tervek szerint kizárólag a patikákba kellett volna azt a kétmillió vakcinát kiszállítani. Önnél jobban senki nem tudja, hogy az óvodákba az ingyenvakcina kerül, nem pedig a térítéses kétmillió. Netán a hatmillió vakcina logisztikai költségeit azzal a kétmillió emberrel szeretné megfizettetni, akiknek egyébként is komoly anyagi kiadást jelent a védettség megszerzése?
Ön már beismerte, hogy hibázott, amikor a Szocialista Párt egykori parlamenti képviselőjére bízta a kétmillió vakcina sorsát. Szánalmas, amit az EKI ezen a téren produkál. Ugye tudja, hogy továbbra is hiánycikk a vakcina? Hiába hibáztatja folyamatosan a gyógyszerészeket a kialakult helyzetért, ők leadják a rendelést, csak nem kapják meg időben az oltóanyagot.
Miniszter Úr! Miért keres az EKI 40 százalékot, azaz 460 forintot egyetlen vakcinán? Mire akarják költeni azt az egymilliárd forintot, amit az influenzán keresnek? Egyáltalán, hogyan fordulhat elő, hogy ez a kormány már egy világjárványnál is a betegeken akar keresni?
Bízom benne, hogy ezúttal válaszol a kérdéseimre. Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť