DR. KATONA TAMÁS

Full text search

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Három héttel ezelőtt az Országgyűlés már megalkotta a jövő évi költségvetés főbb kereteit, amikor döntött a főösszegekről. Most a költségvetés-készítés további menetében olyan módosító javaslatokról kell dönteni, amelyek a főösszegeket már nem érintik.
A kormány olyan módosító indítványokat támogat, amelyek a törvényjavaslat összefüggéseinek tisztázását, a feladatokhoz rendelt egyes előirányzatok pontosítását és egyéb hiányosságok megszüntetését célozzák. A kormány által támogatott módosító javaslatok közül szeretnék kiemelni néhányat.
Támogatjuk a költségvetési és számvevőszéki bizottság azon módosító javaslatát, amely az elsődleges egyenlegcélt pontosítja. A fejezeti kötetek elkészültével és a költségvetési vitában elfogadott módosítások hatásainak számbavételével a középtávú számítások pontosabbá váltak, amelyek eredményeként véglegezhető a 2011. évi követelmény.
Ezen túlmenően az államháztartási törvény 2010-től hatályba lépő rendelkezése szerint a kamatbevételek nem tartoznak az elsődleges bevételek közé. Erre tekintettel indokolt a 2012. évi elsődleges egyenlegcél pontosítása is.
Megfontolásra javasoljuk az önkormányzati bizottság által beadott azon módosító javaslatokat, amelyek az önkormányzati mutatószám-felmérés eredményeinek megfelelően a törvényjavaslat 1. számú mellékletének előirányzatait módosítják. Ezzel összefüggésben elkészültek az önkormányzatok jövedelemkülönbség-mérséklésének értékhatárai, meghatároztuk a pénzbeli szociális ellátások normatívájának alsó és felső határát.
(17.40)
Ezen túl az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatási keretében pontosítottuk az előleg-visszavonásra vonatkozó részletfizetési szabályokat. Hasonlóképpen elfogadásra ajánljuk a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Országos Szövetségével folytatott egyeztetésen kialakult javaslatot, amely biztosítja a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok egész éves működését.
Támogatunk több fejezeten belüli átcsoportosítást. Így javasoljuk a szegények bankja létrehozását szorgalmazó társadalmi kezdeményezés támogatását, az állami hozzájárulás számára forrás biztosítását. Egyetértünk az “Útravaló” ösztöndíjprogram és a teljesítménymotivációs pályázati alap folytatásához szükséges pénzeszközök biztosításával, a versenysport eredményességének fenntartásához az indokolt pénzügyi és infrastrukturális háttér kialakításával.
Végezetül támogatjuk azt a módosító indítványt, amely alapján az “Út a munkához” program közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló előirányzatából a Munkaerő-piaci Alapba két részletben hajtunk végre átcsoportosítást, mégpedig azért, mert az összeg fele a program indításakor szükséges, a következő része pedig az első félév végén esedékes. Az átcsoportosítás és az átadott összeg elszámolási szabályait külön kormányrendelet határozza majd meg.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem önöket, hogy a kormány által elfogadásra ajánlott módosításokat támogatni szíveskedjenek.
Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť