CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdés címében foglaltakra egyszavas rövid válaszom, hogy igen. A munka törvénykönyve, ahogyan annak 1. §-a is kimondja, minden olyan munkaviszonyra vonatkozik, amelynek alapján munkát a Magyar Köztársaság területén végeznek.
A törvény szigorú szabályai szerint munkaszüneti napon munkavégzés egyrészt azon munkáltatóknál történhet, amelyek rendeltetésük folytán e napon is működnek, például vendéglátóipar, szórakoztatás, közlekedés területén. Ez vonatkozik azon munkáltatókra is, amelyek az élet, egészség, testi épség védelmét látják el, mint az egészségügyi szolgáltatók, biztonsági szolgálatok. A harmadik nagy csoport a megszakítás nélküli munkarendben működők, tehát ahol a technológia sajátossága miatt nem lehetséges a leállás, ilyen például az erőművek, a kohók területe. E szigorú szabályoktól a felek megállapodással sem térhetnek el.
A Hankook gumigyárban idén az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség regionális felügyelősége már folytatott munkaügyi ellenőrzést, amely kiterjedt az augusztus 20-ai munkavégzésre is. A cégnél valóban történt munkavégzés e napon, melynek jogszerűségét még vizsgálják. Mivel jogerős közigazgatási határozat még nem született az ügyben, nem áll módomban választ adni arra a kérdésre, hogy történt-e jogszabálysértés. A hatóság azt vizsgálja, hogy a dunaújvárosi cégnél alkalmazott technológia valóban megköveteli-e a megszakítás nélküli munkarendet, és ha igen, valóban csak azok a munkavállalók dolgoztak-e e napon, akiknek munkaköre e technológiával összefügg.
Összességében kijelenthetem, hogy a munkaszüneti napokra irányadó munkajogi szabályozás teljes körű védelmet nyújt a munkavállalók számára, melynek betartását a kormány a munkaügyi ellenőrzés szervezetén keresztül következetesen érvényre juttatja, a jogszabálysértőket pedig szankcionálja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť