GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Úgy gondolom, mindegyikünk agyában megfogalmazódik egyszer, hogy valahol léteznie kell egy olyan munkahelynek, ami képzettségünknek, végzettségünknek, képességeinknek megfelelő, és a munkaerőpiac azokkal a sajátosságokkal bír, hogy a kereslet és a kínálat oldaláról nem mindig zárja össze ezeket a folyamatokat. Vannak disszonanciák, különbségek. Nem véletlenszerű, hogy az Európai Unió keretei között 1993-ban életre hívták az EURES-rendszert, ami egy európai állásközvetítő rendszer, és igazából az állások közvetítése, ajánlata, illetve munkajogi, adózási vagy akár társadalombiztosítási kérdésekkel kapcsolatos alapismeretek továbbítására alkalmas mindez.
Az EU-csatlakozás új kapukat nyitott a mi számunkra is a munkaerő szabad áramlását érintően, bár vannak korlátok, hiszen a 2+3+2 éves moratóriumot még a csatlakozás előtt a Fidesz jóvoltából gyakorlatilag úgy kötöttük meg, hogy bizonyos időszakot figyelembe véve csak korlátozottan mozoghat a magyar munkaerő. De azt gondolom, most a 24 megválasztott európai parlamenti képviselő megint csak közös jóvoltából alakulhat olyan helyzet, hogy ugyan a közösségi jog szabályait már nem tudjuk alkalmazni, de a nemzetközi, a nemzeti egyeztetések, szabályozások keretei között ezeket a kérdéseket talán lehet oldani. A magyar munkavállalónak ilyeténképpen, ha Európában akar munkát vállalni, ha leegyszerűsítem, az az alapvető dolga, hogy bemegy a munkaügyi központba, találkozik egy olyan munkaközvetítővel, EURES-tanácsadóval, aki kellő információkat nyújt.
Ezzel kapcsolatosan tenném fel a kérdésem, államtitkár úr, ami igazából arról szól, hogy hogyan is segít a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium ebben a kérdéskörben, mikor és hogyan élesítik az EURES-rendszert Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť