SZABADOS ÁKOS

Full text search

SZABADOS ÁKOS
SZABADOS ÁKOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Azt gondolom, mindannyian nagy reményeket fűzünk hazánk közelgő integrációjának megvalósulásához. A nemzetközi példák mutatják, hogy a csatlakozás már rövid távon is, de közép- és hosszú távon mindenképpen a tagországok előnyére válik. Engedje meg, hogy e számtalan pozitívum közül csak néhányat emeljek ki.
Egyrészt hazánk tekintetében önmagában az a tény, hogy az Európai Unió tagságának várományosává válunk, nemzetközi tekintetben bizalmat hozott, és mérhetően megemelte a különböző befektetések, illetve a működőtőke-beruházások mértékét. Másrészt az Európai Unió tagjaként Magyarország a gazdaság különböző területein olyan támogatásokra tarthat igényt, melyek hazánk versenyképességének fokozását, illetve területi felzárkózását segítik. A téves híresztelések ellenére tényként állítható, hogy a közösségi költségvetésbe történő befizetések terén Magyarország nettó pozíciója már a tagság első évében éves szinten meghaladja a 100 milliárd forintos nagyságrendet, s ez az összeg évről évre emelkedő értékben került rögzítésre.
Harmadrészt pedig Magyarország uniós csatlakozása felveti az euróövezetben való részvétel lehetőségét is, amely hazánk gazdasági nyitottsága és európai integráltsága végett igen indokolt és előnyös lenne. Az egységes pénz használatával megszűnnek az átváltási költségek és a spekulatív támadások, valamint megnövekszik az átláthatóság és a tőkebeáramlás. Mindezen pénzügyi változások eredményeképpen a gazdaság növekedési potenciálja jelentősen megemelkedik.
Az előzőekben elmondottak mellett sokakat foglalkoztat a hazai bérek és árak várható alakulása is. A hazai közvélemény bizalmatlanul figyeli és továbbítja a különböző, meg nem erősített forrásokból származó, egymásnak olykor ellentmondó információkat. Úgy gondolom, érdemes lenne hiteles állásfoglalást tenni az Európai Unióhoz való csatlakozás e területre gyakorolt közvetlen kihatásáról is, hiszen a lakosságot éppen ez a két kérdés érinti a legközvetlenebbül.
Mindezért tisztelettel kérdezem az államtitkár úrtól, hogy véleménye szerint milyen hatást gyakorolhat az Európai Unióba való belépésünk a hazai bérek, illetve árak alakulására. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť