DR. CSÁKY ANDRÁS

Full text search

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Mint köztudott, a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezik a szociálisan rászorult személyek részére az egészségügyi állapot megőrzéséhez és helyreállításához szükséges gyógyszerek teljes térítésmentességét biztosító közgyógyellátási igazolványról.
Az igazolvány alapján rendelhető gyógyszerek listáját az évente felülvizsgálatra kerülő 10/1995. számú népjóléti miniszteri rendelet tartalmazza. A felülvizsgálat ez évben is megtörtént, és a rendelet módosításának indoklásában megfogalmazásra került, hogy az olcsóbb termékek használatával a költségvetés számára megtakarítás érhető el.
Az eddigiek során hatástani csoportonként két készítmény listára kerülése volt a jellemző a választék bővítése érdekében. Ennek figyelembevételével nehezen magyarázható, hogy a legutóbbi módosítás során a szellemi hanyatlás és a memóriazavar kezelésére szolgáló készítmények közül kizárólag a vinpocetine-tartalmú készítmény került befogadásra, ez a Cavinton.
Az ez év januárjában az Egészségügyi Közlönyben kihirdetett termelői árak alapján a Cavinton napi terápiás költsége 65 forint, és a tervezetben korábban szereplő, másik hasonló jellegű készítmény, a Piracetam napi terápiás költsége viszont 45 forint.
Nehezen magyarázható, hogy a betegek által kedvelt s a másik készítménynél 30 százalékkal olcsóbb Piracetam miért nem került kihirdetésre. Ez még azzal az érveléssel sem indokolható, hogy a Cavinton esetében magyar termékről van szó, hiszen a Piracetam-készítmények közül kettő, a Lucetam és Memoril magyarországi gyártók által kifejlesztett készítmények, azokat itt gyártják és forgalmazzák.
Amennyiben erre a diszkriminatív eljárásra ésszerű indok nincs, úgy azt kell feltételezni, politikai döntés volt. Ennek pedig csak egy lehetett a célja: a Piracetam-terápia hiányában a szociálisan rászoruló betegek körében kialakuló részleges emlékezetkihagyás segít elfelejteni a választások során tett ígéreteket. (Derültség.)
Kérdezem miniszter asszonytól, mi indokolja, mi indokolta a diszkriminatív döntést. Várom válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť