MOLNÁR LÁSZLÓ

Full text search

MOLNÁR LÁSZLÓ
MOLNÁR LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! ÁSZ-elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány az elmúlt év augusztusában koncepcionális programot fogadott el, amely a korrupció visszaszorítására irányult. Ennek megfelelően történt a törvény jelenlegi előkészítése. Ez a törvény 3 kétharmados törvényt és 16 többségi, 50 százalékos törvényt tartalmaz. Azzal, hogy az üzleti titok fogalmát szabályozza, és átvezeti több törvényen, nyilvánvalóan olyan képzetet kelt, mintha - itt a hozzászólók elmondták - úgynevezett salátatörvény lenne. Nem erről van szó.
Arról van szó, hogy koherens szabályozást kell elvégezni ebben a nagyon nehéz, szövevényes, és azt kell mondanom, az elmúlt időszakban bizony nagyon sok tekintetben fedett, elfedett témakörben. Ne feledkezzünk meg arról, hogy akkor, amikor 1989-ben megszületett az Állami Számvevőszékről szóló törvény, a fiatal demokrácia olyan garanciális eleme született, amely a legfőbb állami ellenőrző szervként jelenítette meg a Számvevőszéket, a parlament alárendeltségében, illetve a parlamentnek történő beszámolással.
Most arra van lehetőség, hogy a közpénzek, a közvagyon, az emberek adóforintjait nyomon követhessük azáltal, hogy a magánszférára is kiterjed az Állami Számvevőszék ellenőrzése a tekintetben, amikor a költségvetési források felhasználásáról van szó. Ebben a törvényben, amely az önkormányzati törvény kétharmadosságát, az adatvédelmi és a számvevőszéki törvény kétharmadosságát irányozza elő, teljesen természetes az, hogy közös céljainkat csak úgy tudjuk megvalósítani, amennyiben az ellenzéknek a kormánypárttal való - és fordítva - egyeztetése történik, beleértve a Számvevőszék szakmai véleményét is. Akkor, amikor az adatvédelemre, a közérdekű adatok védelmére vonatkozó előterjesztésről beszélünk, teljesen természetes módon az adatvédelmi biztos véleményének kikérése is napirenden van.
Akkor, amikor a polgári törvénykönyv szabályozottsága megtörténik, akkor, amikor a Számvevőszék jogosítványai olyan mértékben nőni fognak, hogy az átláthatóság, a nyilvánosság és azok a garanciális elemek, amelyek vonatkozásában a számviteli törvény is megnyilatkozik, én úgy gondolom, lehetővé válik a közpénzek átlátható kezelése, a közpénzek vonatkozásában az ellenőrzés.
Az államháztartási törvény kérdéskörében mindenféleképpen szeretném elmondani, hogy itt az önkormányzatok, az állam és a szabályozottság kérdésének a viszonyrendszere, fontossága megjelenik. Szeretném elmondani, amit már a költségvetési bizottság előadójaként is megtettem, hogy a koncessziós szerződéseknél, amelyeknél nagy valószínűséggel az önkormányzatok, az állam külön forrásbevonásának van lehetősége, olyan gazdaságossági, megtérülési számításokat is szükségesnek tartanánk, amelyek lehetővé teszik azt, hogy akkor is követhető legyen, mondjuk, 1-2-3 év után a koncessziós szerződés gazdaságossági kérdésköre, amikor ezek a szerződések bizony már az idő távlatában egy kicsit átláthatatlanabbnak tűnnek.
A gazdasági szervezetek és az állam, az önkormányzat vonatkozásában azt szeretnénk, ha olyan közélet alakulna ki, hogy az adófizető magyar embereknek, azoknak a szervezeteknek, amelyek tisztességesen gazdálkodnak, külön félelmük ne legyen az ellenőrzésektől. Az ellenőrzéseket preventív módon szeretnénk. Azt szeretnénk, ha olyan megelőzési és olyan feltáró tevékenység történne, amely a későbbi időszakban az előremutatást jelentené.
Köszönjük. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť