DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti közép kormánya a programjában is megfogalmazta, hogy elérhető áron egészséges élelmiszert kíván a fogyasztók asztalára tenni. E cél elérését szolgálja a magyar élelmiszer-biztonsági hivatal tervezett létrehozása is, különös tekintettel a kormány 2003-2006-ig szóló fogyasztóvédelmi politikájában megjelölt célokra és kijelölt feladatokra.
Tekintettel arra, hogy Magyarország évtizedek óta aktív részese a nemzetközi élelmiszer-kereskedelemnek, exportunk jelentős része az igényes nyugat-európai és amerikai piacon talál vevőre, így a minőség mellett a magas és folyamatosan szigorodó élelmiszer-biztonsági követelményeknek már eddig is meg kellett felelnünk. A leendő élelmiszer-biztonsági hivatal a “termőföldtől a fogyasztó asztaláig” garanciaelv érvényesítésével végzi majd munkáját. A hatósági élelmiszer-ellenőrzés megvalósítása érdekében három minisztérium: a Szociális és Családügyi Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint az FVM és a felügyeletük alatt dolgozó hatóságok és intézmények hálózata fog tevékenykedni. A májusban megalakuló hivatal a feladatait az európai élelmiszer-biztonsági hatósághoz hasonlóan a teljes élelmiszerlánc mentén fogja elvégezni.
A képviselő úr azt kérdezte, hogy a termelők kapnak-e megfelelő információt. A minisztérium 1998-tól folyamatosan támogatta és még az idei esztendőben is támogatja a HACCP-rendszer bevezetését az élelmiszer-előállítás, a nyerstejtermelés, a halgazdálkodás és a hústermelés területén. Ez a kezdetben pályázatként, a 2001. évtől már normatív támogatásként működő támogatási forma főleg a mikro-, kis- és középvállalkozásokat kívánta segíteni abban, hogy az élelmiszer-biztonsági rendszer kiépítéséhez igénybe vett tanácsadói költségeiket megtérítse, és a biztonságos élelmiszer-előállítást segítse.
Az elmúlt öt esztendőben a HACCP-rendszer kiépítésére közel háromezer termelőegység pályázott, a minisztérium 708 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda. Az élelmiszer-biztonság és minőségbiztosítás kérdéseiről a termelők és feldolgozók folyamatosan, különböző rendezvényeken, szimpóziumokon kapnak információkat a kormányzattól, és természetesen saját szakmai szervezeteiket is segítjük annak érdekében, hogy ilyen információkat nyújtsanak.
A harmadik kérdés az eredet megjelölésére vonatkozott. A kormány tudatában van a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek piaci értékét növelő eredet- és minőségtanúsítási rendszerek fontosságának, így támaszkodva az Európai Unióban, illetve a tagországokban kialakult gyakorlatra és szerzett tapasztalatokra, már Magyarországon is működik ezen termékcsoportok oltalmi rendszere. Működik a tárca által létrehozott Agrármarketing Centrum keretében a kiváló minőségű élelmiszerek, valamint a hagyományos, különleges minőségű élelmiszerek megfelelő tanúsítása. Napjainkban több mint kétszáz termék élvez ilyen védettséget.
Tehát ezen az úton próbáljuk meg a magyar mezőgazdasági termékeket is hozzásegíteni a minőségi termeléshez.
Köszönöm a kérdését. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť