KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Én is sajnálom, hogy a minisztérium részéről nincs jelen senki. Annak idején, amikor én államtitkár voltam, mindig válaszoltam a napirend utáni kérdésekre. Úgy látszik, most ilyen helyzet van, nem érnek rá.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A választókörzetembeli egykori téesztagok üzletrészvagyonával kapcsolatban az őszi ülésszakon már felszólaltam, az időközben napvilágot látott kormányzati üzletrész-politikai szándék azonban újra felszólalásra késztet. A bogádmindszenti Új Kalász Mgtsz üzletrészeinek megvásárlására - mint felszámolás alatt lévő szövetkezet - az üzletrész-felvásárlás harmadik ütemében került volna sor. Ezt azonban, máig érthetetlenül, meghiúsította a Baranya Megyei Bíróság 2002. január 16-ai végzése, miszerint a felszámolási eljárást befejezettnek nyilvánította. Ezzel a bírósági végzéssel kerültek ugyanis az ormánságiak a már felszámolt szövetkezetek körébe, akiknek üzletrész-követelése ez idáig még nem rendeződött. Nem rendeződött, mivel az Orbán-kormánynak nem maradt ideje az üzletrészek negyedik körének rendezésére, jóllehet a törvényszintű előkészítés is megtörtént.
Az Orbán-Medgyessy vitában a jelölt úr is ígéretet tett az üzletrészek maradéktalan kifizetésére. Erre az ígéretére emlékeztették a miniszterelnök urat a bogádmindszenti üzletrészkárvallottak a miniszterelnök úrhoz írott levelükben. A Miniszterelnöki Hivatal válaszadásra az FVM-et bízta meg. A válaszadó illetékes FVM-es főosztályvezető úr levele három, az előzetes ígéreteknek ellentmondó tényanyagot tartalmaz. Idézem az elsőt: “A 2357/2002. számú kormányhatározat meghatározza a felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosai vagyonvesztésének részleges megtérítését.” A második: “A hivatkozott kormányhatározat értelmében a vagyonvesztés részlegesen megtérítésre kerül, ennek mértéke az 1992. évi vagyonnevesítéskori névérték 30 százaléka.” A harmadik: “Előreláthatóan 2004-2005-ben kerül sor a felszámolt mezőgazdasági szövetkezetek szövetkezeti üzletrészeinek felvásárlására.”
Valóban, a hivatkozott kormányhatározat 1. pontja rendelkezik a felszámolt és megszűnt szövetkezetekkel összefüggő üzletrészek részleges megtérítéséről, viszont a kormányhatározat 2. pontja az 1. pontot megelőző hatállyal az állam által ez idáig felvásárolt üzletrészek értékesítéséről rendelkezik. Az értékesítés kormányhatározatban foglalt kondíciói voltaképpen az állam tulajdonában lévő üzletrészeknek a szövetkezeti menedzsment részére történő kvázi ingyenes juttatását tartalmazzák. Ezt a vagyonátjátszást már 2002-ben előkészítették, egyrészt a kormányhatározattal, másrészt amikor az állami tulajdonú üzletrészvagyont az MFB év végén veszteségként leírta. A több tízmilliárdos állami vagyon tehát már nulla értéken szerepel, már csak a tranzakció van hátra - hacsak Keller államtitkár úr nem hiúsítja meg a magyar államot ért jelentős vagyon elleni vétséget. Ha ez idáig elkerülte volna a figyelmét, a mostani felszólalásommal már nem csupán hivatalból történő súlyos mulasztás elkövetésének vétségét, hanem tudatos bűnpártolást és az ezzel együtt járó későbbi felelősségre vonást vállalhatja magára.
Elsődlegesen erről a vagyonátjátszásról szól a kormányhatározat. Az üzletrész-értékesítési konstrukció lényege, hogy az 1992. évi névérték töredékéért juthat hozzá az állami vagyonhoz az a jól körülhatárolható kör, akik ezt a töredék összeget is ötéves kamatmentes részfizetés igénybevételével fizethetik. Ezzel a kvázi ingyenes üzletrészvagyonnal már kiszoríthatják a szövetkezetekből a belső üzletrész-tulajdonosokat, a szövetkezetek gazdasági társasággá alakításához pedig újabb, a költségvetésbe direkt erre a célra beépített visszatérítés-mentes FVM-támogatást vehetnek igénybe. Így történik egyesek EU-csatlakozás előtti feltőkésítése. Természetesen csak az egyeseké, a többi szövetkezeti tag és az adófizetők kárára.
(21.50)
Az említett bogádmindszentiek is a kárvallottak közé tartoznak. Az ő esetükben a miniszterelnöki ígéret már csak 30 százalékot ér, az is az EU-csatlakozás utánra halasztva, előre sejtetve ezzel (Az elnök jelzi az idő leteltét.) a kifizetés várható elmaradását és a Brüsszelre történő hivatkozás felelősségelhárító taktikáját.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť