ERDŐS NORBERT

Full text search

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mezőgazdasági egyéni vállalkozók többsége igyekszik az optimális 300 hektáros birtokszerkezetet kialakítani. Sajnos az 1994. évi LV. törvény 22. §-a az (1) bekezdésben a következő megkötést tartalmazza: “Belföldi magán- és jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet legfeljebb 300 hektár nagyságú vagy 6000 aranykorona értékű termőföldet vehet haszonbérletbe.”
Ez a 6000 aranykoronára vonatkozó korlátozás jó minőségű földterületek esetén gátolja az optimális birtokszerkezet kialakítását az egyéni vállalkozók esetében. Ezt csak úgy lehet feloldani, ha az egyéni vállalkozó kényszerből gazdasági vállalkozóvá válik. Ezzel azonban sérül a jogfolytonosság és a jogutódlás intézménye, nem is beszélve az átalakulással járó költségekről, a meglévő szerződések felbontásáról, valamint új szerződések kötéséről. Haszonbérleti szerződések újrakötése esetén egyéb nehézségek is felmerülnek, egyrészt az időveszteség, másrészt az ország különböző pontjain élő bérbeadók személyes felkeresése is jelentős és indokolatlan nehézségeket okozna. Mindezek tehát - leszögezhetjük - felesleges nehézségek a jogszabály által tartalmazott 6000 aranykoronás megkötés miatt.
Tisztelt Ház! Mindezek alapján a következő kérdésekre várom a választ a tárcától. Miért sújtja egy rossz jogszabály a mezőgazdasági egyéni vállalkozókat? Másodsorban: mi indokolja a hivatkozott 300 hektárra, illetőleg 6000 aranykoronára vonatkozó kettős megkötést? Harmadsorban: milyen lehetősége van annak az egyéni vállalkozónak, aki egyéni vállalkozó kíván maradni, és a 300 hektár területű földje nagyobb értéket képvisel 6000 aranykoronánál? Negyedsorban azt is meg lehet kérdezni, hogy miért van szükség 2003-ban az Európai Unióban nem használatos “aranykorona” minőségjelzőre.
Tisztelettel várom a tárca válaszát, és sajnálom, hogy nem jelentek meg személyesen. (Szijjártó Péter: Nem mertek!) Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť