DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Képviselő Úr! A felszólalása egymástól jól elválasztható két részből állt, már csak minőségileg is jól elválasztható két részből, mert az első mondataiban, amelyekben a közoktatási törvény gondolatait próbálta idézni, meg kell mondanom, nem sikerült a lényeget eltalálnia.
A közoktatási törvény módosításának legfőbb gondolata az alapkészségek megerősítése, hogy a gyermekeink, diákjaink jól megtanuljanak olvasni, helyesen tudjanak írni, értsék az elolvasott szöveget, hogy az elemi számtani műveleteket biztonsággal elsajátítsák, és mindezt a jelenlegi magyar iskolaszerkezet megbontása nélkül. Tisztelettel ajánlom figyelmébe a közoktatási törvény módosításának 4. § (3) bekezdését, amely kimondja, hogy az alapfokú oktatás-nevelés szakasza az első évfolyamon kezdődik, és a nyolcadik évfolyam végével fejeződik be.
A házi feladatok eltörléséről soha nem volt szó, a hét végi írásbeli házi feladatok kérdésében a törvénymódosítás azt ajánlja a Magyar Országgyűlésnek megtárgyalásra, hogy ezt a helyi tantervekben rendezzék az iskolák. A buktatás, a bukás és az évfolyamismétlés kérdésében jelentős különbség van. Tisztelettel felhívom talán arra a párhuzamra a figyelmét, hogy a rendszerváltozás utáni magyar kormányok megbuktak, és nem évfolyamot ismételtek, a gyermekeink viszont adott esetben évfolyamot ismételnek, és nem megbuknak. Ez a kérdés az első, második és harmadik osztály esetében, hét-, nyolc-, kilencéves gyermekek esetében merült fel. A közoktatási törvény szövege erről azt mondja, hogy az évfolyamismétlés abban az esetben lehetséges, ajánlja, ha a szülő és a gyermek a konkrét esetben egyetért.
A felszólalásának második fele azonban megítélésem szerint helyes és méltányos, érdeminek tartom. Szeretném elmondani, hogy az érettségi hivatalos dokumentum, a szó eredeti értelmében vett bizonyítvány, amely igazol, és amely többféle jogosítvánnyal is rendelkezik. Kibocsátása kizárólag az arra feljogosított intézményekből lehetséges, olyan intézményekből, amelyeket a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma arra a megfelelő előírások és jogszabályok értelmében feljogosított, és amelyek bírják ennek megfelelően az Oktatási Minisztérium azonosítási számát. Minden más esetben a dokumentum kibocsátása jogszerűtlen, ezért büntetendő, szankcionálandó, teljesen függetlenül attól, hogy 10 forintot vagy éppen 130 ezer forintot fizettek érte - csalás. Mi az érettségi vizsga társadalmi presztízsének növelését kívánjuk és akarjuk, hiszen - példának okáért - országunk európai uniós csatlakozása után a magyar érettségi birtokában jogosultak leszünk az Európai Unió bármely tagállamának felsőoktatási intézményébe jelentkezni.
A konkrét esetet, amelyet tetszett említeni, ismerem, én magam is olvastam az egyik napilapunkban, a Kelet-Magyarország március 18-i számában az erre vonatkozó írást. Ezzel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy károsnak tartom, ha bárki, bármely erre nem jogosult intézmény vagy szerveződés arra utal, esetleg azt sejteti, hogy az előbb említett jogosítványok híján érettségi bizonyítvány kiállítását megteszi, megteheti vagy elősegíti.
(22.00)
Szeretném biztosítani a képviselő urat arról, hogy a felszólalásának utolsó mondataiban megfogalmazott célkitűzések, elképzelések és akarat egybeesik az Oktatási Minisztérium elképzeléseivel, és az Oktatási Minisztérium mindent megtesz azért, hogy olyan, amiről ön beszélt, amiről a cikk szólt, ne történjék és ne történhessék, ezért képviselő úr felszólalásának a második részét érdeminek tartom és megköszönöm.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť