FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tudom, hogy kérdésemet feltehetném e témával kapcsolatosan több más érintett minisztériumnak, a foglalkoztatásinak, a gazdaságinak, a földművelésügyinek, de mégis, most a helyzet súlyossága miatt a Belügyminisztériumhoz és a belügyminiszter asszonyhoz fordulok. Van-e arra lehetőség, hogy az utóbbi egy hónapban megjelent határőrizeti szervek, amelyek a mezőgazdaságban dolgozókat szinte kommandós módszerekkel próbálják igazoltatni, és kiszűrni azt, hogy kik használnak engedéllyel bejelentett és engedély nélküli munkavállalókat, és ezzel súlyos károkat okoznak a magyar mezőgazdaságnak…
Azt szeretnénk elérni, hogy ez a módszer egyelőre szüneteltessék, és azt szeretnénk elérni, hogy ha van rá lehetőség, üljünk le, és beszéljük meg, hogyan lehet európai szintű ideiglenes munkavállalási rendszert kidolgozni Magyarországon, olyat, amilyen Németországban, Spanyolországban, Olaszországban van. A természet törvényeit nem fogjuk tudni felülírni bármelyik törvénnyel, legyen az az előző kormány törvénye, legyen az a mostani kormány törvénye, egyszerűen arról van szó, hogy a mezőgazdaságban időszakonként csúcsmunkaidő, csúcsmunkaerő-szükséglet jelentkezik. Ilyen a tavaszi időszak, ilyen az őszi időszak.
Sajnálatos módon eddig egyik kormány sem tudta megoldani, hogy egyszerűsített eljárással lehessen bejelentkezni mezőgazdasági alkalmi munkára. Ez lenne az együttgondolkodás legszükségesebb része, hiszen a bejelentkezési procedúra mintegy három hónapot vesz igénybe manapság. A megyei munkaügyi központok pedig most a Belügyminisztérium tudtával és engedélyével a határőrizeti szerveket, annak mélységi felderítő csoportjait kérték fel, amelyek éjjellátó készüléktől kezdve helikopterig bevetve mindent alkalmaznak, hogy úgymond a földön dolgozókat megvizsgálják, valóban engedéllyel dolgoznak-e ott.
Kérném szépen a miniszter asszonyt, hogy átmenetileg e rendelkezést függesszék fel, amíg a helyzetet törvényi szinten nem tudjuk normalizálni. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť