MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Nagyon helyes, hogy egyben tárgyaljuk valamennyi módosító indítványt, mivel a határozati javaslat nem képez egy kongruens halmazt. Azt már megállapítottuk az általános vitában is, hogy több 1. pontja és több 2. pontja van. Az 1. és 2. pont után ismét jön 1. és 2. pont, más-más szövegekkel. Nem lehet kivenni a szövegből, hogy valójában mi a célja a vizsgálóbizottságnak, és nem lehet megállapítani azt, hogy valójában milyen tevékenységeket kell vizsgálnia és milyen időszakaszban. Ezen próbált meg Göndör István több módosító indítvánnyal segíteni, de úgy tűnik, ha alaposabban megvizsgáljuk, hogy ez még a módosító indítványok közül néhánynak az elfogadásával sem sikerül.
Vegyük a bizottsági jelentés 1. pontjában szereplő módosító javaslatot, amely csökkenteni kívánja a vizsgálóbizottság létszámát. Úgy gondolom, hogy ez egy helyes dolog, különösen az eddigi vizsgálóbizottsági tapasztalatok szerint, és nem értem, hogy az előterjesztő ezt miért nem támogatta, hiszen egy hatfős vizsgálóbizottság sokkal operatívabban és gyorsabban tud működni. De hadd jegyezzem meg, hogy időközben a honvédelmi bizottság az előterjesztő Simicskó István dr. alelnök úr részvételével már részletesen megvizsgálta azt a témakört, amit meg kívánt pontatlanul célozni az országgyűlési határozati javaslat. Hiszen így szól az első 2. pont, hogy a vizsgálóbizottság megvizsgálja: a kormány a jelenleg érvényes országgyűlési határozatok szerint engedélyezi-e idegen fegyveres erők Magyarországon való áthaladását. A honvédelmi bizottság azt vizsgálta, múlt időbe helyezve, hogy engedélyezte-e. Ha szó szerint vesszük a határozati javaslat pongyola szövegezését, az azt jelenti, hogy a végtelenségig, mintha egy automata hajtaná végre, a végtelenségig folytatná a vizsgálatot, hiszen jelen időben van az engedélyezés kérdése.
Ugyanígy folytatja a célok felsorolását, hogy vizsgálja-e a kormány a szállítmányok és repülőeszközök célállomásait. Ez is pontatlan, de hozzáfűzöm, hogy az állandó bizottság, a honvédelmi bizottság, amely az alkotmányban is nevesítve van, nagyon sok személyt meghallgatott, akik ezen a téren kompetensek, és le tudta vonni a következtetéseket, hogy milyen mértékig és miképpen lehet vizsgálni a szállítmányok és a repülőeszközök célállomásait. Erre is egy sor választ kaptunk. Továbbá folytatódik az országgyűlési határozati javaslat, hogy engedélyezett-e a kormány olyan áthaladást, amelyhez nem volt országgyűlési felhatalmazása. Ezzel is foglalkozott a honvédelmi bizottság.
Miért mondom el ezt? Mert rendkívül sok nehézséget fog okozni, hogy pontatlanok a vizsgálóbizottság feladatai és a céljai. Mivel nem lehet a vizsgálóbizottság javasolt céljára és megvizsgálási módjára vonatkozóan módosító javaslatot tenni, ez így fog megmaradni a határozati javaslatban, tehát nagyon nehéz dolga lesz a vizsgálóbizottságnak. Ezért ezt meg kell könnyíteni, amennyire lehetséges, bár szerintem teljes mértékig nem lehetséges.
A másik problémakör, hogy milyen tárgyra vonatkozik a vizsgálóbizottság vizsgálata és milyen időszakra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Elnök Úr! Nem tudtam kifejteni a hét módosító indítvánnyal kapcsolatos javaslatot. Meg kell mondanom, nem értem, hogy miért szükséges a részletes vitában időkeretet alkalmazni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť