GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném, ha néhány gondolatot szánnánk - és minden indítványom mellett nem fogok érvelni, így talán beleférek az időkeretbe - az 1. ajánlási pontban lévő indítványnak, a bizottság létszámát illetően. Tudjuk azt, hogy a képviselők meglehetősen leterheltek munkával, és azt gondolom, hogy a határozatképesség, a működés szempontjából, és ha tényleg számba vesszük, hogy mi a feladata ennek az eseti bizottságnak, akkor véleményem szerint joggal gondoljuk azt, hogy elegendő a hat fő is. Mert valójában nem kell nagyon elmozdulniuk a tisztelt Házból, jellemzően meghallgatásokat fognak végezni, és miután a honvédelmi bizottság a munka dandárját már elvégezte, és a bizottság megalakulására, mire ügyrendjét elfogadja, nagy valószínűséggel be is fejezi a vizsgálatot, szinte minden érdemi adat az eseti bizottság rendelkezésére áll.
A továbbiakban azt kérném önöktől, hogy tényleg fontoljuk meg, az általános vitában elég hosszú időt szántunk arra, hogy ennek az eseti bizottságnak a céljáról, a feladatáról beszéljünk. Ami ezt az egészet elindította, egy 2003. februári történés, amelynek a megvizsgálását el kellene végezni, és ennek alapján megállapításokat tenni, ha kell, felelősöket megnevezni, és javaslatot tenni arra, hogy miként kell változtatni.
Ha az, amit egy sajtóhír alapján vagy egy nyilatkozat alapján feltételezünk, és változtatás kell, ez is azt indokolná, hogy erre minél előbb sor kerüljön. Azt gondolom, figyelemmel a bizottság eddigi munkájára, hogy ez tényleg kilencven napon belül megtehető. Egyetértve Mécs képviselő úrral, az lenne a jó, ha még a tavaszi ülésszak vége előtt eljutnánk odáig, hogy erről az Országgyűlés tényleg tájékoztatást kapjon, és ha szükséges, akkor tényleg egy határozattal tudjuk ajánlani a kormánynak, hogy milyen intézkedéseket kell tennie; mert úgy, ahogy Simicskó képviselő úr elmondta, még vannak hatályban lévő országgyűlési határozatok, tehát hogy azoknál a gyakorlat “kielégítő” legyen, ahhoz tényleg az kellene, hogy minél gyorsabban befejezzük.
Még szeretnék arra is hivatkozni, azzal, hogy a 6. ajánlási pontban lévő indítványommal Simicskó képviselő úr egyetért, így most tényleg nincs vége az országgyűlési határozati javaslatnak. Tehát azt gondolom, hogy ezt egy bizottsági módosító javaslattal minden körülmények között ki kellene alakítanunk, és bízom benne, hogy a honvédelmi bizottság ülésén konszenzust fogunk tudni kialakítani; ha ez a három hónap nem elfogadható, akkor egy másik időpontot vagy időtartamot meg tudunk határozni annak érdekében, hogy érdemi munka elvégeztével tényleg profitáljon a Ház ebből valamit.
Azokról az indítványokról, amelyekről nem beszéltem, szándékosan nem beszélek. Gondolom, a képviselő úr is látta, itt kísérletet tettem arra, hogy próbáljuk körüljárni mindazt, ami az általános vitában szóba jött, esetleg régebbi dolgok vagy egészen új dolgok. Magam is egyetértek azzal, és ezért nem érvelek ezen indítványok mellett, hogy itt tényleg a 2003. január 1-jét követő eseményeket vizsgálja meg a bizottság. Lehet, hogy ezt be is lehetne határolni, hogy 2003. január 1-je és március vége közötti időszakot vizsgál a bizottság. Ez is segíthet abban, hogy a munkáját tényleg a lehető leggyorsabban befejezze, mindannyiunk hasznára.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť