DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Én hat módosító javaslattal találkoztam és egy kapcsolódó módosítóval, szeretnék ezeken végigszaladni az előttem álló öt percben. Gyakorlatilag a hat módosító javaslatból, amely Göndör István képviselőtársunktól érkezett, egyet tudok támogatni, és ezt az ügyrendi bizottság mai ülésén is kifejezésre juttattam, és az egy kapcsolódó módosító javaslatát is tudom támogatni. Elmondom az indokaimat, hogy miért tudom, illetve miért nem tudom támogatni a különböző módosító javaslatokat.
Az első javaslat a H/2546/2. módosító javaslat, amely arról szól, hogy 1995. december 1-jétől vizsgálja a bizottság az átrepüléseket, és bizonyos minősített adatok jogszabályoknak megfelelő kezelését is vegyük be a bizottság munkájába. Ezzel kapcsolatosan azt tudom elmondani, hogy az 1995. december 1-jétől való vizsgálat azért sem felel meg a vizsgálóbizottság működésének, működési rendjének és célkitűzésének, mert egyrészt a megőrzési időtartam, a diplomáciai engedélyek kérése, amelyek az átrepülésekre vonatkoznak, másrészt pedig azon nyilvántartások megőrzése, amelyek mind a polgári légügyi hatóságoknál, mind a katonai hatóságoknál, légügyi hatóságoknál rendelkezésre állnak, egy év, illetve öt év. Tehát 1995-ig visszamenőleg sajnos nem állna módunkban ezeket a vizsgálatokat megtenni, megejteni.
Azon kitétel miatt, amely szerint a minősített adatok jogszabályoknak megfelelő kezelését célszerűnek tartaná belevenni a bizottság munkájába, én úgy érzem, hogy ezért szükségtelen módosítani az eredeti előterjesztést, tekintettel arra, hogy én azt hiszem, minden bizottság, mind a vizsgálóbizottságok, mind az eseti, mind az állandó bizottságok az ügyviteli rend alapján, a Házszabály szerint, illetve a titokvédelmi szabályok szerint működnek, tehát erről külön szólni szerintem nem érdemes.
A következő javaslat a /3-as javaslat, amelyben az szerepel, hogy gyakorlatilag legkésőbb a megalakulást követő harmadik hónap végéig az Országgyűlés elé terjeszti a bizottság a megállapításokat és a szükséges intézkedésekre vonatkozó javaslatokat. Úgy érzem, az eredeti elgondolás arra vonatkozik, hogy itt Törökország védelmére vonatkozóan történt egy országgyűlési felhatalmazás, amely az iraki válság kezelésére irányul. Az erre szóló országgyűlési felhatalmazás 2003. december 31-éig szól, tehát addig van hatályban, addig van érvényben. Én úgy érzem, hogy a vizsgálat és a vizsgálóbizottság munkája mindenképpen összefügg az iraki válsággal, tehát 2003. december 31-éig célszerű lenne a vizsgálatot lefolytatni, és addig jelentést készíteni. Nem tartom indokoltnak, hogy a harmadik hónap végén tegyünk javaslatot.
A 4. módosító javaslatot, amely törölni kívánja a 7. pontot, gyakorlatilag el tudtam fogadni, és támogattam az ügyrendi bizottság ülésén is és most is, tehát hogy a bizottság megbízatása a külföldi fegyveres erők Magyarországon való áthaladását engedélyező országgyűlési határozatok bármelyikének hatályosságáig tart. Én úgy érzem, hogy itt december 31-e kapcsán elegendő lenne ez az időpont; az országgyűlési határozat is, amelyről szóltam az előbb, az is eddig szól, eddig van érvényben.
A /5-ös javaslatot nem tudom támogatni, úgy érzem, hogy ez semmiképpen sem vág össze az eredeti szándékkal, úgyhogy ezt semmiképpen sem tudom támogatni.
A /6-os javaslatot az idő rövidségére való tekintettel csak vázlatosan érintem: az ügyrendi bizottság sem támogatta, én sem tudom támogatni, hiszen ez ugyanaz vagy hasonló, mint az első módosító javaslat. Eszerint 1992. március 11-étől vizsgálná a bizottság az átrepüléseket és az engedélyezéseket. Én úgy érzem, hogy ha '95-ig sem tudjuk visszatekinteni, hiszen a megőrzési előírások nem teszik lehetővé azt, hogy öt éven túl is áttekinthessünk anyagokat, akkor '92-ig visszamenőleg pláne nem tudjuk ezt megnézni, ezért ne vállaljunk olyat, amit eleve nem tudnánk elvégezni.
A 7. javaslat a bizottság létszámára vonatkozik, 6 főben kívánja megállapítani a módosító szándékot elővezető képviselőtársunk a vizsgálóbizottság összetételét és létszámát. Én úgy érzem, hogy pontosan a működőképesség érdekében lenne szükség 8 főre. Az eddigi gyakorlat is azt mutatja, hogy 8 főnél kisebb vizsgálóbizottságok nem működtek a magyar Országgyűlésben és nem álltak fel; lásd például a D-209-es vizsgálóbizottságot, lásd a Mécs Imre által vezetett, ügynököket vizsgáló bizottságot, mind-mind 8 fővel működött. Úgy érzem, az eddigi gyakorlatnak megfelelően ez egy minimális létszám, és anyagiakban, költségekben sem jelent semmiféle többletforrást, hiszen a képviselők saját szabadidejükben, fizetés nélkül látják el ezt a munkát, ezt a tevékenységet.
Végül a kapcsolódó módosító javaslatról pedig annyit, valóban elismerem, számítástechnikai hiba történt, az én javaslatomban még a sorrend 1-es, 2-es, és aztán (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) végigfutott, ezért támogatni tudom a kapcsolódó módosító javaslatot, amely ésszerű és logikus, helyreállítja a sorrendet a javaslatban, a vizsgálóbizottság eredeti javaslatában.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť