PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kár, hogy Szabó József képviselőtársam már kiment a teremből, mert a felvetésével kapcsolatban szeretnék egy-két észrevételt tenni. Felvetette a kérdést, hogy nem beszéltünk arról, lesz-e jövőre géptámogatás. Én utaltam rá a hozzászólásomban, hogy már a 2003. évi költségvetés is arról szól, hogy próbáljuk mind jobban helyzetbe hozni a gazdálkodókat, és 30 százalékkal nagyobb géptámogatás áll a gazdálkodók rendelkezésére. Én bízom benne, hogy 2004-ben még több géptámogatás áll majd a gazdálkodók rendelkezésére, hiszen a technológiai elmaradásunk ezt szükségessé teszi.
A földalapú támogatást felváltotta már 2003-ban a terület alapú támogatás, ami 2004-ben szintén terület alapú támogatás lesz, sokkal nagyobb mértékű, mint ebben az évben, nem 7-9 ezer, hanem bízom benne, hogy 35-40 ezer forint körül lesz.
Az osztatlan tulajdonnal mi lesz, kérdezi képviselőtársam. Meggyőződésem, hogy az osztatlan tulajdonban lévő földtulajdonok használatát nem zavarja a támogatás igénybevétele, tehát a használók kapják a terület alapú támogatást, és ha, mondjuk, egy 100 hektáros táblában van negyven földtulajdonos és két-három használó, a használat kérdésében meg lehet állapodni, és ennek nyílt, egyenes útja van, tehát igénybe lehet venni a támogatást.
Hol oktatják a gazdákat? A gazdákat most is oktatják a falugazdászokon keresztül, az oktatási intézményeken keresztül. A Szocialista Pártnak egyébként van egy olyan programja, hogyan lehet az intézményeket, az oktatási, tudományos intézményeket, a szakoktatási középfokú intézményeket bevonni a gazdálkodók oktatásába, ami nagyon fontos kérdés.
Végezetül az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatosan szeretném jelezni, hogy most áll fel az élelmiszer-biztonsági hivatal - ez is késésben van kicsit, kétségkívül, de megvannak rá a válaszok, megvannak az intézmények. Tehát összességében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) azt szeretném kihangsúlyozni, hogy nagyon sok nyitott kérdést vetett fel képviselőtársam, amelyek megoldása folyamatban van.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť