GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Szabó József Andor képviselőtársamtól szeretném megkérdezni, hogy mi akadályozta meg az előző kormányt, hogy annak csak a töredékét is megcsinálja, amiről ő itt beszélt. Mert úgy gondolom, annak, hogy most vannak problémáink, 90 százaléka erre az elmúlt négy évre vezethető vissza. Amikor ön ugyanúgy itt ült, nem tudom, elmondta-e egyszer is ezeket a dolgokat ebben a parlamentben, hogy, mondjuk, 2004-ben európai uniós tagok leszünk, és sehol nem tartunk. Majd utánanézek a jegyzőkönyvekben, de biztos, hogy nem találok ilyet.
Még egy dologra szeretnék reagálni, szeretnék egy dolgot pontosítani. Glattfelder képviselőtársam azt mondta, hogy maximalizálni fogja az Unió a farm alapú támogatásnál a nagyüzemi támogatást. Volt ilyen terv, de ez már közel nem így van. Ugyanerre alapozták annak idején az egész struktúraváltást, hogy ez így lesz, de - meg kell nézni azt a kiadványt, amit kaptunk - szó sincs arról, hogy bevezessék a 300 ezer eurós maximális támogatást az Európai Unióban. Ebbe nem menne bele a jelenlegi Németország sem, hiszen rengeteg nagyüzeme van. Hollandia kifejezetten a nagy telepek megvalósításához ad támogatást. A csatlakozó országok között ott vagyunk mi is, és azért sok nagyüzemünk van, de a balti államokban sem kisbirtokok vannak. Tehát ez kivitelezhetetlen lenne a jelenlegi Európai Unióban, és le is vették a napirendről.
Ezt csak azért szerettem volna elmondani, nehogy itt valaki megint olyan tévhitet próbáljon elhitetni a nagyobb üzemekkel, hogy nekik azért kell majd szétmenniük - már sokszor volt ilyen problémánk -, mert különben majd az Európai Unióban nem kapnak támogatást.
A másik az osztatlan közös földügyek, az állami földek. Az Európai Unió a termelőnek adja a terület alapú támogatást, tehát a gazdálkodónak, nem a tulajdonosnak - mert azok is félreértésre adhatnak okot, amik itt elhangzottak -, semmi köze ahhoz, hogy most kinek a tulajdonában van az a föld. Nyilván a földkérdést rendeznünk kell, de nem olyan hebehurgya módon, hogy, mondjuk, egy év alatt csináljunk 1 millió 300 ezer parcellát.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť