DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR

Full text search

DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR
DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Azt gondolom, hogy itt majdnem minden előadó elmondja azt, hogy csatavesztés volt-e, vagy nem. Én azt mondom, hogy nem volt vesztés, mert csata sem volt. Azért nem volt, tisztelt hölgyeim és uraim, mert az Európai Unió hatéves költségvetésében, ami 2000-től 2006-ig tart, az új tagok agrártámogatására egyetlenegy fillér sem volt betervezve, hiszen nem számoltak csatlakozással. Miután mégis kiderült, hogy 2004-ben tíz ország csatlakozik, akkor 25 százalékot megajánlottak nekünk. Ezt az ajánlatot mi elfogadtuk, tehát még egyszer mondom: szerintem csata sem volt, ha csata sem volt, vesztesek sem voltak.
Mégis azt mondom önöknek, hogy vesztesei tudunk lenni a dolgoknak, amennyiben a következő években nem tudjuk azokat a lépéseket megtenni, amelyek segítik a gazdákat. Konkrétan miről van szó? Érdekesen hallgattam előttem a 13 másik felszólalót, de senki ki nem mondta azt, hogy lesz-e géptámogatás, és az milyen lesz. Senki el nem mondta azt, hogy lesz-e földalapú támogatás, 40 ezer forint jövőre, és az mekkora lesz, milyen lesz. Senki nem mondta ki azt, hogy osztatlan részaránytulajdonú földekre jár-e támogatás, és ha nem, akkor mi lesz. Azt mondom önöknek, hogy ha vesztesek leszünk, van néhány olyan kísérő ágazat, amely a mezőgazdasághoz kötődik, de senki nem beszél róluk, ilyen például az állategészségügy. Senki nem mondta azt ki, hogy az az állategészségügy, amely évek óta 12 milliárd forintot kap, és évek óta forráshiányban szenved, vajon az Európai Unióban hogyan fogja megállni a helyét.
Senki nem mondta azt sem a kormány részéről, sem a kormány képviselői közül, hogy azt az állat-egészségügyi törvényt, amelyben szét lett választva a hatósági állatorvoslás és a magán-állatorvoslás, másfél éve miért nem tudjuk végrehajtani. Miért nem kerül a parlament elé a Magyar Állatorvosi Kamaráról szóló törvény, amely reményeim szerint végre rendet teremtene? Senki nem beszélt arról, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy az élelmiszer-biztonság területén hogyan áll Magyarország. A napokban vagy talán a következő hetekben valóban hallatszik, hogy végre egy épületben feláll az élelmiszer-biztonsági hivatal, de én úgy gondolom, hogy nem egészen erről lenne szó, hiszen Európában másról van szó. Ismerjük a szántóföldtől az asztalig című terminust, és amit ezt takar, legalábbis akik tudják, hogy mit takar. Senki nem beszél arról, hogy mi lesz.
Senki nem beszél arról, hölgyeim és uraim, hogy mit akarunk azzal a veszélyt elemző kritikus szabályozási pontok rendszerével, amit HACCP-rendszernek hívnak, s amit oly csendben görgetünk magunk előtt, most éppen 2004. január 1-jére tettünk, hogyan fogjuk bevezetni, mi lesz azokkal a kis vágóhídjainkkal, amelyek mentességet kaptak 2006-ig, ami nincsen messze, csak úgy tűnik, hogy messze van. Senki nem beszélt arról, hogy mi lesz azokkal az állatvédelmi rendeleteinkkel, azokkal az állattartási rendeleteinkkel, és azzal az állatvédelemről szóló jogszabályunkkal, ami '97 óta létezik, és sosem kap jóformán semmilyen pénzt, hogy ezt végre lehessen hajtani. Ezzel mi lesz? Hiszen igen szigorú előírások vannak az EU-ban, mentesség - csak mondom - 2008-ig végig van. Hosszasnak tűnik, de előbb-utóbb eljön.
Senki nem beszél, hölgyeim és uraim, azokról a vadásztársaságokról, vadgazdálkodásról, amelyeknek 2007-ben a földbérleti szerződéseik mind egy szálig lejárnak, és akik nem biztos, hogy azt a területet földbérleti szerződés alapján meg tudják újítani. Lehet, hogy mások fognak megjelenni, és mások fognak más alapokon majd ott gazdálkodni.
Tehát én úgy gondolom, hogy ezek is olyan gondolatok, ezek is olyan témakörök, amelyek kapcsolódnak nem csak a támogatáshoz, és ezekkel is kellene foglalkozni. Nem hallottam és nem olvastam sehol arról sem, hogy a majdani gazdákat hol oktatják arra, hogy a támogatást milyen formában és hogyan lehet kézhez kapni. Nem hallottam arról, hogy a falugazdászoknál lenne ilyen program. Remélem, hogy van, lehet, én nem tudom, bár vidéken élvén erről még nem hallottam. Nem mondta ki senki azt, hölgyeim és uraim, hogy ez a pénz nem automatizmussal jön, hanem a legjobban pályázó Hollandia is körülbelül 80 százalékát tudta eddig igénybe venni.
Tehát én úgy gondolom, hogy vannak olyan dolgok és olyan területek, amelyekről jó lenne beszélgetni, hiszen még egyszer mondom: csata volt vagy nem volt, ez megítélés kérdése, szerintem nem volt, nem volt miről beszélni. Mi azt hittük, hogy hogy, aztán dehogy lett ott, de aláírtuk. De lehetünk vesztesei mindannyian, és lehetnek különböző területek vesztesei, amennyiben a kormány, amennyiben a szakminisztérium nem teszi meg azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennie.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(12.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť